Hovedpine og migræne hos børn og unge

Antal hovedpine hver uge eller oftere:

 
6. klasse
8. klasse
10.klasse
10.klasse
15,1%
15,5%
18,3%
Piger
21,7%
28,2%
36,5%
Begge køn
18,4%
21,8%
27,3%Tilfælde af migræne:

Drenge 7 år
4,4%
Piger 7 år
3,9%
Drenge 13 år
6,5%
Piger 13 år
15,2%
Total
10%Hovedpine sidste 6 måneder:

Før skolestart:
drenge 28%
piger 27%
13 års alderen:
drenge 60%
piger 67%
22 års alderen:
drenge 52%
piger 79%


Kilde: Bo Bille, HEMIL-senteret i Bergen 1997.

Ofte ses hovedpine hos børn, som en del af et mere komplekst sygdomsbillede sammen med allegier, spiseproblemer, epilepsi, søvnproblemer, angst, skoleproblemer, depression m.v.

Forebyggende tiltag:
Undgå evt. triggerfaktorer som stress, sult og forlidt søvn. Få tid til: Hyggelige måltider, afspænding, nok søvn og før en hovedpinedagbog.

Kilde. Johan H. Hagelsteen.
Artikel fra Norges Migræneblad nr. 2 2007.

Jeg tror desværre disse tal er betydelig højere i dag. På børneafdelingen hos Hovedpine Centret i Glostrup oplyser børnelæge Lise Lykke at der kommer mange børn og unge, derfor har de oprettet en speciel afdeling for børn og unge, som nu har kørt i 1 år.

På afdelingen er der 8 måneders ventetid. De har 2 sygeplejersker, 1 fysioterapeut og 1 psykolog ansat. De unge henvises direkte fra egen læge. Den lange ventetid skyldes at der er mangel på læger. Vi kan ikke være bekendt at der skal gå 8 måneder, når unge mennesker lider af hovedpine og trænger til hjælp.

Der oplyser også, at mange unge tager alt for mange tabletter og dette fremkalder som bekendt det næste anfald af hovedpine. Vi trænger til at få oplysninger ud til forældre og skoler om dette problem. Unges forbrug er hovedpinetabletter er alt for STORT. På Hovedpine Centret bliver de unge med medicinfremkaldt hovedpine afgiftet, hvilket vil sige, at de helt skal undgå smertestillende tabletter i mindst 2 måneder. Dem der har mange migræneanfald får ofte forebyggende medicin.

Men jeg tror, vi skal starte med at oplyse forældrene, det med de mange tabletter starter jo ofte når børnene er ganske små. Mange problemer med hovedpine kan ofte afhjælpes med sund kost, motion og regelmæssig søvn. Vigtigt at de unge får morgenmad, frisk luft og undgå alt for meget hvidt brød og sukker. Regelmæssig sengetid. Må heller ikke sove den halve dag væk f.eks. i weekenden det kan også udløse hovedpine/migræne. Vin, spiritus og øl er for de fleste med til at udløse anfald.

Hanne Johannsen