• Hovedpineformer

Hovedpineformer

Migræne

Migræne er en biologisk sygdom i hjernen,  der kendetegnes ved tilbagevendende ved kraftig og ofte pulserende hovedpine ledsaget af kvalme, opkastninger, flimren for øjnene og lyd-  eller lysoverfølsomhed.

Læs mere

Migræne med Aura

Nej, det er ikke farligt at tage triptaner eller anden hovedpinemedicin under aura, men det er alligevel en dårlig idé for de fleste patienter, da virkningen som regel er ringere under aura.

Læs mere

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine er karakteriseret ved en pressende, trykkende smerte af let til moderat intensitet.

Læs mere

MOH hovedpine

Medicinoverforbrugshovedpine (MOH) er en hovedpine form som er blandt de sværeste at behandle, primært fordi behandlingen går på tværs af forventningen om hvordan man bruger smertestillende medicin. 

Læs mere

Post-traumatisk hovedpine

Hvis man har haft for eksempel hjernerystelse, kan man udvikle en hovedpinelidelse, som i nogle tilfælde kan blive kronisk.

Læs mere

Ny daglig persisterende hovedpine (NDPH)

Det er en ny vedvarende hovedpine, den er typisk pulserende med pressende smerter i tindingerne hos personer, der ikke før har haft andre hovedpinesygdomme. Man har endnu ikke fundet årsagen til NDPH.

Læs mere

Whiplash (piskesmældsskade) og hovedpine

En piskesmældsskade er symptomer fra nakken og tilstødende områder, som skyldes en antaget skade i bløddelene. Bløddelene er betegnelse for muskler, sener, ledbånd og ledkapsler og discus mellem halshvirvlerne. 

Læs mere

IIH hovedpine

Idiopatisk intrakraniel hypertension, forkortet som IIH, er en relativ sjælden og udfordrende hovedpinesygdom karakteriseret af forhøjet væsketryk i kraniet af ukendt årsag. Lidelsen rammer hovedsagelig yngre overvægtige kvinder, men ses i stigende grad hos overvægtige mænd og børn.

Hemiplegisk migræne

Hemiplegisk migræne er en sjælden form for migræne med aura, den medfører forbigående halvsidig lammelser. Aura er forbigående synsforstyrrelser, føleforstyrrelser, tale og motoriske forstyrrelser.

Læs mere

Hortons hovedpine

Hortons hovedpine er en lidelse med kraftige, altid ensidige smerter omkring øjet og ledsagende symptomer i form af tåre- og næseflåd, hævelse omkring øjet og uro.

Læs mere

Trigeminus Neuralgi

Trigeminus Neuralgi er en sygdom der giver stærke smertefulde jag i den ene side af ansigtet, og som stammer fra en eller flere af ansigtets tre hovednervegrene.

Læs mere

Menstruationsmigræne

Migræne er lige udbredt blandt drenge og piger før puberteten, men tre gange så mange kvinder som mænd lider af migræne efter puberteten, og en del kvinder oplever forværring af migræne i forbindelse med menstruation. Særlig migræne uden aura er relateret til menstruationscyklus.

Læs mere

Forskellige former for hovedpine

Powerpoint fra Song Guo, fra foredraget 22. marts 2015

Download her