Post-traumatisk hovedpine

Hvis man har haft for eksempel hjernerystelse, kan man udvikle en hovedpinelidelse, som i nogle tilfælde kan blive kronisk.
Post-traumatisk hovedpine er hovedpine, der opstår efter en skade på hoved eller nakke. Oftest er der tale om hovedpine i forbindelse med en hjernerystelse, men der kan også være andre typer af skader, der er årsag til hovedpinen. Det kan være blandt andet et piskesmæld.

Oftest vil hovedpinen være forbigående og gå i sig selv, men op til hver fjerde vil fortsat opleve hovedpine efter tre måneder.

Hvordan opleves post-traumatisk hovedpine?

Der er stor forskel fra person til person på, hvordan post-traumatisk hovedpine opleves.
For nogle vil post-traumatisk hovedpine være en vedvarende daglig hovedpine, som forværres ved fysisk aktivitet eller fører til, at man forsøger at undgå at være fysisk aktiv.

Forskellige symptomer

Det mest almindelige er, at hovedpinen minder om enten en migræne eller en spændingshovedpine. Det betyder, at der både kan være tale om konstant smerte, som fornemmes som et bånd tværs over panden, eller en pulserende, dunkende eller stikkende smerte i begge eller en enkelt side af hovedet.

Der kan i visse tilfælde være tale om en mere eller mindre konstant hovedpine, eller en migrænelignende hovedpine, der kommer i anfald af forskellig varighed og intensitet.

Mange oplever også kvalme og overfølsomhed overfor lyd og lys, ligesom man også gør ved migræne. Man kan også opleve udtalt træthed, koncentrationsbesvær og -hukommelsesproblemer.

Varighed

Det er vanskeligt at sige noget sikkert om varigheden af post-traumatisk hovedpine: For en del af dem, der rammes af post-traumatisk hovedpine, forsvinder hovedpinen langsomt igen. Det kan tage et antal måneder eller op til flere år. For andre er posttraumatisk hovedpine en varig tilstand, som man skal have behandling for og støtte til at leve med.

Sådan stilles diagnosen

Diagnosen stilles af en læge efter en grundig neurologisk undersøgelse og en række spørgsmål. Lægens spørgsmål skal afklare både hovedpinens symptomer og karakter og sandsynliggøre, at den nylige skade mod hoved eller nakke er årsag til hovedpine. Nogle læger vil anbefale en scanning.