Kiropraktik reducerer hovedpine hos skolebørn

Tusindvis af skolebørn lider af tilbagevendende hovedpine eller migræne. Ny banebrydende dansk forskning viser, at kiropraktisk manipulationsbehandling har signifikant effekt på hovedpine og migræne hos skolebørn.

Udgivet af Dansk Kiropraktor Forening

Et dansk forskningsprojekt i samarbejde mellem kiropraktor Susanne Lynge, børnelæge Olav Bennedbæk, Kiropraktorernes Videnscenter (tidl NIKKB) og Syddansk Universitet har påvist endog rigtigt gode resultater for kiropraktisk manipulationsbehandling af børn med kronisk hovedpine eller migræne. 

- Resultaterne viser, at 1/3 af de børn, der har deltaget i projektet, får næsten 45% forbedring i antallet af dage med hovedpine om ugen. Det er en ret drastisk reduktion af smertedage hos en gruppe børn, hvor hovedpine fylder rigtigt meget i deres liv” siger Susanne Lynge, kiropraktor og projektleder for forskningsprojektet.

Hovedpine hos børn i alderen 7-14 år er et stigende problem og i hver eneste skoleklasse er der mindst et barn med migræne og flere med tilbagevendende spændingshovedpiner. Hovedpine er den 5. mest almindelige årsag til sygefravær i skolen, og i forskningsprojekt har næsten 80% angivet hovedpine eller migræne som den hyppigste årsag til sygedage fra skolen.

- De børn, der lider af hovedpine eller migræne er ofte nødt til at aflyse deltagelse i sport og andre fritidsaktiviteter på grund af hovedpine eller migræne, og de er nødt til at fravælge sociale arrangementer med både venner og familie. At have et barn, som lider af hovedpine eller migræne påvirker hele familien og i høj grad barnets egen livskvalitet og er ofte grund til stor bekymring hos forældrene” siger Susanne Lynge, der i 34 år har modtaget og behandlet børn, der lider af hovedpine i sin praksis i Brønderslev. I 2015 besluttede hun sig for at omsætte sin kliniske erfaring til forskning.

I forskningsprojektet indgik 200 børn, der skulle have tilbagevendende hovedpine eller migræne mindst en gang om ugen gennem mere end et halvt år. Af de 200 børn fik 100 børn målrettet kiropraktisk manipulationsbehandling og 100 børn fik placebobehandling. Alle 200 børn fik desuden ens rådgivning om regelmæssig kost, søvn og motion samt begrænsning af tid brugt foran computer/mobil/iPad. 

- Behandlingstilbuddene til de børn der lider af hovedpine er meget begrænsede, og medicinsk behandling kan have bivirkninger og kan øge risikoen for hovedpine ved overforbrug. 43,4% af de børn, jeg har behandlet som en del af forsøget, har meldt forbedringer tilbage. Det er dobbelt så mange, som dem, der kun fik placebobehandling og rådgivning. Sagt på en anden måde: Rådgivningen kan have en effekt, men den kiropraktiske manipulationsbehandling har fordoblet effekten, siger kiropraktor Susanne Lynge og tilføjer:

- Der er i øvrigt ikke meldt nogle alvorlige bivirkninger ind.