Osteopater hjælper børn med hovedpine

“Behandlingen der har hjulpet mange”

Skrevet af: Martin Bay og  Ole Christensen

Aalborg: Flere og flere børn og unge døjer med hovedpine. Og det kan ses i typen af patienter Martin Bay og Ole Christensen får ind i deres osteopat klinik, Osteo-Nord, der ligger midt i Aalborg. Derfor har osteopaterne besluttet sig for at have et særligt fokus på netop børn i deres klinik. 

“Der er jo stor forskel på, om det er et barn eller en voksen, du behandler,” fortæller osteopat Martin Bay og fortsætter: “Børn kan ikke forklare sig på samme måde, så derfor kræver det, at du er grundigere i din undersøgelser, og bruger den tid der skal til.”

Martin Bay og Ole Christensen har mærket en markant fremgang i antallet af børn, der kommer til deres klinik med problemer med hovedpine. Og årsagerne til netop det kan være mange: “Der kan være alle mulige grunde til, at børn kan have hovedpine. Det kan have noget med fødslen at gøre, hvis de er taget med sugekop eller kejsersnit eller har slået sig på en eller anden måde. Når de bliver større kan der tit være psykiske faktorer som stress eller forventningspress, men for meget skærmtid eller problemer med tænderne er også tit problemet,” forklarer Martin Bay, der lægger vægt på, at det sjældent er hovedet i sig selv den er galt med, men som oftest en ubalance et andet sted i kroppen.

Fra ugentlige anfald til symptomfri

Det var tilfældet for en 10-årig pige. Da hun kom til klinikken havde hun op til fire migræne-lignende anfald hver uge med synsforstyrrelser, halvside-lammelser, føleforstyrrelser og uklar tale. Hun havde været til undersøgelse på sygehuset, og der var lægerne klar til at begynde at medicinere hende kraftigt. Men efter blot fire osteopatiske behandlinger var symptomerne så godt som forsvundet. 

“Vi fandt ud af, at hun havde spædninger i bækkenet og i lænden, og det satte sig i nakken og gav hovedpineanfald,” fortæller Martin Bay, der tilføjer, at eksemplet på ingen måde er enestående. 

Netop af den grund har Osteo-Nord besluttet sig for at have et særligt fokus på netop behandlingen af børn, hvilket har medført, at Ole Christensen som en af de få i Danmark er ved at tage en diplomuddannelse i Pædiatrisk Osteopati.

“Det er vigtigt for os, at vi altid har det nyeste viden på området samt de rigtige værktøjer til at behandle netop børn, for det er bare nogle andre kompetencer det kræver, ikke mindst pædagogisk,” fortæller Martin Bay. 

Behandlingen kan hjælpe

Fælles for alle de børn, der kommer til Osteo-Nord for at få behandling for hovedpine og smerter er, at behandlingen tilsyneladende har en effekt uanset, hvilken type af hovedpine, der er tale om. Selv, hvis der skulle være tale om migræne, kan behandlingen bedre symptomerne.

“Selv hvis det er migræne så er fokus at bedre underliggende parametre. Hvis vi kan afhjælpe spændinger og skævheder i resten af kroppen, så kan vi bedre mange af årsagerne til, at migrænen bliver udløst i det hele taget,” fortæller Martin Bay og tilføjer: “Særligt med børn er det dog vigtigt, at jo tidligere de får behandling jo bedre. På den måde kan man muligvis helt undgå nogle uheldige følgesymptomer,” siger han. 

Flere og flere vælger i disse år at blive behandlet af en osteopat. Osteopati har siden 2018 været autoriseret behandlingsform, hvilket betyder, at patienter kan få tilbud fra Sygesikring Danmark og dækket deres udgifter gennem deres forsikringsselskab.