Forskningsprojektet omkring effekten af kiropraktisk behandling på skolebørn med hovedpine og migræne
Af kiropraktor Susanne Lynge Rosing
Forskningsprojektet i Nordjylland, som undersøger effekten af kiropraktisk behandling på skolebørn med hovedpine og migræne er i fuld gang. Projektleder og kiropraktor Susanne Lynge har arbejdet med børn, som lider af hovedpine og migræne i 30 år.
Alligevel er det tankevækkende, hvordan problemet i denne gruppe vokser og har gjort de sidste 10 år. ”Som kiropraktor ser jeg mange børn og unge, som enten bruger næsten hele fritiden foran mobil telefon, computer, I-pad eller TV, de kan godt rapportere, at det er helt op til 6-7 timer efter skole” fortæller Susanne Lynge. ”I den anden ende er der de børn, som dyrker enten elitesport eller flere sportsgrene kombineret 5-6 gange om ugen. Det virker umiddelbart til, at begge disse grupper kan være hårdt ramt af hovedpine”.
Men dette er observationer fra almen praksis, det bliver derfor yderst spændende at se alle de informationer, som vi nu samler i projektet omkring børnene. Inden man kommer med i projektet skal man udfylde et elektronisk spørgeskema, hvor spørgsmål-ene selvfølgelig handler om hovedpine-problemet, men også spørgsmål om bl.a. søvn, kost, motion, andre sygdomme såsom feks. allergi, medicinforbrug, tidligere ulykker med nakke eller ryg, hovedpine i familien og tidsforbrug af mobil/I-pad. m.m.
Hovedformålet med projektet er at se på effekten af den kiropraktisk behandling på barnets antal af hovedpiner eller migræner, styrken af hovedpinerne og et eventuelt medicinforbrug af hovedpinepiller. Alle de andre informationer, som vi samler, vil så være med til at danne et billede af deltagerne, som patientgruppe.
Vi er ligeledes interesseret i at indsamle viden om bivirkninger eller eftervirkninger af den kiropraktiske behandling.
Dette registreres ved hver eneste besøg, når man er med. Disse opleves ca. af hver 4. og kan inkludere ømhed, træthed og hovedpine. For langt de fleste varer det nogle timer, men for enkelte kan vare indtil næste dag. Eftervirkningerne kan også være, at man føler sig godt tilpas og ”løsnet op” bagefter, bedre søvn, mere energi og velvære. Vi registrerer alle tilbagemeldinger.
Hovedpine projektet løber et år endnu, og der er pladser i projektet endnu. Forældre kan henvende sig, hvis barnet er mellem 7-14 år gammel, har døjet med hovedpine eller migræne i mindst et halvt år og har hovedpine mindst 1 gang om ugen. Projektet foregår udelukkende i Nordjylland, på henholdsvis Kiropraktisk Center Brønderslev og Børneklinikken Aalborg S.Ø. Henvendelse kan ske pr. mail: sl@kiropraktiskcenter.dk eller sms til: 53822544. Hvis man henvender sig, skal man vedhæfte sit telefonnummer, så vil man blive kontaktet indenfor 3-4 dage.