Studerende i en coronatid
Af: Lærke Thybo
Jeg er kandidatstuderende på Århus Universitet, derfor har jeg, som så mange andre, haft hjemme-undervisning siden onsdag d. 11. marts. hvor ’Danmark lukkede ned’.
Denne forårsaften stod det klart for mig, at jeg ikke foreløbig ville komme til at møde op på universitet igen. Jeg skulle have mødt torsdag morgen kl. 08 til undervisning i skatteret sammen med 200 andre. I stedet pakkede min
kæreste og jeg en stor taske, tømte vores køle-skab, og tog fra vores 49 kvm store lejlighed i Århus og kørte hjem på mine forældres gård. Her er bedre plads til fordybelse i studierne, når nu vi begge skulle være hjemme. Samt frisk luft at indånde mellem de mange timer, vi ville komme til at sidde foran skærmen.
Corona har påvirket alle i samfundet og medført både fordele og ulemper for os studerende. Mange har følt sig ensomme, undervisningen har ikke været optimal og eksamener er blevet ændret løbende. Et par dage inde i nedlukningen fik jeg tilsendt materiale fra mine undervisere og siden den anden uge i nedlukningen har vi løbende fået den undervisning, der var planlagt. Nogle af forelæsningerne blev lagt ud på internettet, så vi selv kunne bestemme, hvornår vi ville arbejde med dem. Andre forelæsninger er foregået live online. Som hovedpineramt, i min situation, har der været flere fordele. →
Hjemmeundervisning har nemlig gjort en uforudselige hverdag med kronisk migræne nemmere at planlægge. De optagne forelæsninger har jeg på dage med hovedpine, kunne vente med at se til de bedre dage. Hvilket har gjort, at jeg for første gang under mit studie ikke er gået glip af en eneste undervisningstime. Jeg har derudover også nemmere kunne deltage med mild hovedpine, når jeg har kunnet logge på hjemmefra. Trods de mange timer alene foran skærmen har jeg ikke følt mig alene, da jeg har kunnet studere sammen med min kæreste. Min mor var også hjemsendt fra arbejde, så hende og jeg sang hver morgen med på morgensang med Philip Faber.
I forhold til eksamen var der også mange ændringer. Jeg skulle til en skriftelig eksamen, som blev lavet om til en hjemmeopgave. Det var dejligt afslappende at kunne være hjemme. I - hvad der føltes som - sidste øjeblik blev mine mundtlige eksamener lavet om til rigtige eksamener på universitet, hvor censor hjemmefra med over video.
I Migræne- og Hovedpineforeningens gruppe på Facebook for unge under uddannelse har jeg spurgte de andre studerende, hvad deres oplevelse har været. Det har givet mange forskellige svar. Nogle har, ligesom jeg, bedre kunne følge med, mens andre har været mere udfordret end normalt. Udfordringerne er beskrevet ved, at det kan være hårdt at sidde så meget foran skærmen samt det har været en stressende tid med mange ændringer og ubesvarede spørgsmål.
Personligt håber jeg, at corona-krisen kan bidrage til, at den digitale undervisning fremover bliver brugt i højere grad, for de som har gavn af det. Det har i hvert fald været en fordel for mig.
KH Lærke Thybo