Hukommelsen forstyrres af kroniske smerter

Skrevet af Læge Laila Bendix

Dårlig hukommelse og påvirket koncentration er en hyppig følgesvend til kroniske smerter. Det bekymrer og udfordrer mange i hverdagen. Gode strategier kan afhjælpe disse udfordringer.

Strategier til at håndtere din forstyrrede hukommelse

Selvom man sjældent helt kan fjerne problemet, kan en del afhjælpes ved at forstå sammenhængen og ved at have gode strategier. Måske kan du hente inspiration i listen nedenfor.

Meld ud

Mange er flove over den dårlige koncentration og hukommelse og bruger derfor en masse energi på at dække over det. Det forstyrrer hjernen endnu mere. Der kan være nødvendigt og en god hjælp at fortælle dine nærmeste om dine problemer med koncentrationen og hukommelsen. Tal om, hvad det betyder for jeres relation, og hvordan de bedst kan hjælpe dig.

Vi hører ofte, at mennesker med kroniske smerter har svært ved at overskue og planlægge en opgave. Andre opgiver at læse bøger eller se film, fordi de ikke kan holde tråden i handlingen. Måske har du også oplevet at glemme ord eller aftaler.

Kroniske smerter kalder på din opmærksomhed – det er smertens funktion. Det kan have den konsekvens, at din koncentration og hukommelse bliver forstyrret. Det er naturligt at blive bekymret over den svigtende hukommelse, måske har du endda frygtet, om du er ved at blive dement.

Hvis du går og bekymrer dig, om alt det du skal huske, risikerer du at blive mere udfordret. Brug en ”ekstern harddisk” i stedet i form af papir og blyant eller elektroniske hjælpemidler.

Skriv aftaler ned, så snart du laver den

Væn dig til at bruge en kalender, påmindelsesfunktioner og kamera på din telefon

Brug en fælles familiekalender.

Skal du til en vigtig samtale, fx hos lægen, kan du tage en person med, som kan hjælpe dig med at lytte og huske

Giv dig selv tid

Det kan være svært at tage mod flere beskeder eller have flere bolde i luften på en gang. Stress øger også dine udfordringer med koncentrationen.

Tag en opgave ad gangen.
Også på arbejde.

Skriv lister over dine opgaver

Forbered dig på møder ved at skrive spørgsmål ned forinden

Lær dig selv en metode til at stresse af – det kunne være afspænding eller mindfulness, men mange har også gavn af noget så simpelt som en gåtur i naturen. I kan hente flere oplysninger på smerteinfo.dk

Glemsomhed eller bøvl med hukommelsen

Almindelig glemsomhed eller hukommelsesbesvær?

Mange raske mennesker oplever af og til problemer med at huske. Det er helt almindeligt at glemme:

  • Hvor man har lagt nøgler eller briller
  • Hvorfor man for eksempel er gået ud i køkkenet

Men hvis du gennem en periode på mindst et halvt år oplever, at din hukommelse er blevet væsentligt ringere, så tal med din nærmeste familie og drøft det med din læge.

Problemer med at huske behøver ikke være tegn på demens

Hukommelsesbesvær kan også forekomme i forbindelse med stress, depression eller andre
sygdomme.

Husk:

Demens er tegn på sygdom - ikke alderdom.

(Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens)