Et andet perspektiv på kost og migræne

Måske har du også spekuleret over, hvad du har gjort “forkert”, når du har fået et migræneanfald? Har du overanstrengt dig, sovet i en uhensigtsmæssig stilling eller spist noget, som kunne udløse anfaldet?

Sandsynligvis ikke. Noget tyder på, at vi skal se på de såkaldte triggere på en lidt anden måde, end vi har gjort tidligere. Migræne er en sygdom, og de fleste gange opstår anfald uden for ens kontrol.

Mange forsøger at identificere specifikke udløsende faktorer, som kan øge risikoen for et nyt anfald, så de kan mindske eller undgå dem. Det kunne f.eks. handle om noget i kosten.

Kan det virkelig gøre en forskel at udelukke bestemte fødevarer fra kosten for at reducere risikoen for anfald?

Ja og nej. Det er nemlig den samlede belastning, som kan have en betydning for, om anfaldene udløses. Dette skal forstås med udgangspunkt i kopmodellen eller the bucket theory, som den hedder på engelsk. Hvis du f.eks. både har sovet for lidt, er presset på dit arbejde og har menstruation, så er du i en mere udsat situation, da bægeret er godt fyldt op, og derfor risikerer at flyde over. Når bægeret billedligt talt flyder over, så kommer migræneanfaldet.

Du kan derfor arbejde med at mindske det, som du har indflydelse på og som i øvrigt påvirker din migræne. Du må dog samtidig acceptere, at migrænen mange gange lever sit eget liv, og at en del anfald er uundgåelige. Her kan du i stedet arbejde med at have en form for køreplan for, hvad du gør, når anfaldet kommer.

Det bedste råd

En del personer reagerer slet ikke på de typiske triggere i kosten, som man tidligere har tillagt en stor betydning som f.eks. tyramin, men en balanceret kost med regelmæssige måltider og det at være velhydreret, kan reducere risikoen for at få anfald. Det bedste råd vi kan give er at spise så rene og friske madvarer som muligt. Det vil sige fødevarer, som er mindst muligt forarbejdede og som du kan se, hvad er.

Der er altså mange faktorer, der kan øge risikoen for migræneanfald, herunder hormonelle forandringer, stress samt hvor meget du sover og hvordan kvaliteten af din søvn ellers er. Og selvom kosten er en vigtig del af en migrænevenlig livsstil,
så er den næppe den eneste faktor, der kan føre til eller
forebygge anfald.

Kan bestemte fødevarer udløse et migræneanfald?

En af de mest frustrerende ting for personer med migræne er, hvordan visse fødevarer tilsyneladende kan udløse et anfald, men på en meget uforudsigelig måde. Ofte er det også meget individuelt, hvad der kan være et issue. For eksempel kan koffein øge risikoen for et migræneanfald hos nogle, (især i større mængder), mens det for andre kan lindre anfaldet.

At undgå eller begrænse bestemte fødevarer kan være vigtigt for nogle, men der er meget lidt evidens for, om specifikke fødevarer direkte forårsager migræne. Det er vanskeligt at lave forskning omkring kost, da deltagerne ofte underrapporterer og man derfor får et skævt billede af virkeligheden. Desuden er der hverken prestige eller penge i at lave kostundersøgelser, hvis man sammenligner med forskning i medicin.

Cravings som en del af optakten

I mange tilfælde er cravings en del af optakten til et migræneanfald i den fase, som kaldes prodome på engelsk. Det betyder, at du ofte kan få lyst til bestemte fødevarer, som f.eks. chokolade, når et anfald allerede er i gang. Hvis du så spiser f.eks. chokolade og migrænen kommer efterfølgende, så er det let at tro, at chokoladen var årsagen til netop det anfald. I virkeligheden handlede det måske om, at anfaldet allerede var godt i gang. Optakten til et migræneanfald kan faktisk starte helt op til 48 timer før, at du registrerer, at noget er
i gære.

Alkohol

Koffein er en mulig trigger, men også alkohol kan give hovedpine eller migræne. Det er der flere årsager til. Alkohol bliver ofte serveret i forbindelse med festlige lejligheder, hvor man måske kommer sent i seng efter at have siddet i støjende omgivelser. Desuden har alkohol en dehydrerende effekt på kroppen, og indimellem bruges alkohol til at “falde ned på” efter en stressende uge. Noget der samlet set kan betyde, at du får et migræneanfald den næste dag. Vi kan sige lidt populært, at bægeret er fyldt i mere end én forstand her.

Migræne har sit eget væsen og det er forskelligt, hvordan vi som personer påvirkes. Det er derfor ikke sikkert, at du reagerer på det, som andre med migræne oplever som udløsende faktorer. Du kan med fordel udforske, om der er typiske triggere f.eks. i kosten. der gør sig gældende for dig.

 

GH

Litteratur:

The Science behind migraine triggers: Are migraine triggers real or part of the prodome phase? American Migraine Foundation. AMF.