Triptaner som anfalds­medicin til migræne

Da mange ikke er klar over, at der findes flere forskellige triptaner næver vi dem her. Får i et præparat udlevet hos lægen, og det ikke hjælper nok, så gå tilbage til lægen og bed om et andet produkt.

Triptanerne er sammensat på forskellige måder og måske er det – det næste produkt, der kan hjælpe dig. Giv ikke op! Har du meget kvalme, så be din læge om tabletter for kvalme. Når maven går i stå, virker tabletterne ikke. Tag dem straks du mærker det.

Har du meget opkast så prøv Sumatriptan i næsespray. Men husk det gælder for dem alle: Må indtages max 9 dage pr. måned. Hjælper den første tablet ikke, kan du tage én mere to timer efter.

• Sumatriptan 50-100 mg som tablet, 6 mg som injektion sc., 20 mg som næsespray, 25 mg som stikpille. Effekt 70-80%

• Zolmitriptan 2,5 mg som tablet og smeltetablet. Effekt 60-70%

• Naratriptan 2,5 mg som tablet. Effekt kun 50%

• Rizatriptan 10 mg som tablet og smeltetablet. Effekt 60-70%

• Almotriptan 12,5 mg som tablet. Effekt 60-70%

• Frovatriptan 2,5 mg som tablet. Effekt 60-70%

• Eletriptan 40 mg som tablet. Effekt 60-70%

Bivirkninger er relativt få og oftest kortvarige (paræstesier, pressende fornemmelse i brystet, sedation). Pga. risiko for kontraktion af koronarkar er det kontraindiceret at give triptaner til patienter med kendt iskæmisk hjertesygdom, svær hypertension, cerebrovaskulære sygdomme, hemiplegisk eller basilaris migræne, graviditet, MAO-hæmmere (forsigtighed ved SSRI). For at forebygge hovedpine betinget af medicinoverforbrug må der maks. indtages triptaner 9 dage/måned. Ulemper: recidiv af hovedpine (20-40%), vasokonstriktion, (høj pris) (blodkarrene trækker sig sammen.

Ergotamin (1-2 mg som stikpille) – virker ligesom triptaner ved at kontrahere de større intrakranielle arterier. Kan forværre kvalme- og opkastningstendens ved akut migræneanfald og ca. 1/3 kan derfor ikke anvende ergotamin. Kan gives samtidig med kvalmestillende. Ved forbrug over 9 dage/måned → stor risiko for hovedpine betinget af medicinforbrug. Må ikke kombineres med triptaner pga. den biologiske T1⁄2 på 24-36 timer for ergotamin og langvarig vasokonstriktion .

Som forebyggende kan anbefales:

400 mg B2 også kaldet riboflavin og 500 mg magnesium og en Q10 100 mg. Prøv i mindst 3 mdr. Der skal recept til B2 fordi det er en høj dosis. Vær også opmærksom på D-vitamin i den mørke tid. Er du i underskud kan det også give migræne.