Skuespiller Bodil Jørgensen om at have migræne
Skrevet af journalist Anne Buur
Jeg ville ikke ønske det for min værste fjende. Skuespilleren Bodil Jørgensen er kendt og elsket af danskerne for sine mangfoldige roller på både teatret og på film. Lige i øjeblikket slår hun sine folder i stykket Tartuffe på Betty Nansen Teatret, ligesom hun spiller med i TV 2´s populære tv-drama, Badehotellet, som netop har afsluttet sin tredje sæson med rekordhøje seertal.
Hormonelt betinget migræne
Hvad færre måske ved om Bodil Jørgensen er, at hun har lidt af migræne, siden hun fik sit første barn, da hun var i midten af trediverne. Migrænen er primært hormonelt betinget, og derfor en tilbagevendende og uvelkommen gæst omkring tidspunktet for ægløsning og menstruation. Kun under sine tre graviditeter, og mens amningen stod på, slap hun for migrænen. Bodil Jørgensen er mor til tre børn i alderen 20, 16 og 7 år. Rigmor på 7 år var en glædelig overraskelse for skuespilleren, som i en alder af 47 år ikke havde regnet med, at hun skulle få lov til at opleve glæden ved endnu engang at blive mor.
Ulykken forværrede migrænen
I sommeren 2014 kom den folkekære skuespiller alvorligt til skade under optagelserne til en ny Far til fire film. Ulykken resulterede i, at Bodil Jørgensen blandt andet fik brud på bækkenet, og at samtlige ribben og begge kraveben brækkede. I dag knap to år efter den voldsomme ulykke, har Bodil Jørgensen stadig smerter, ligesom hun døjer med væskeansamlinger i hovedet, som i en længere periode også var med til at forværre migrænen.
Teaterforestillinger med spande i hver side
Skuespilleren, som fyldte 55 år d. 3. marts, ved derfor om nogen, hvordan det er at have kroniske smerter og lide af migræne. Men hvordan tackler hun smerter og migræneanfald, når hun har et så udadvendt job, som skuespillerfaget nu engang er?
”Når jeg spiller på teatret, har jeg en spand stående i hver side, hvis det skulle blive nødvendigt. Jeg lægger mig også i pausen, eller mellem scenerne, men ofte sker der det, at migrænen forsvinder, mens jeg står på scenen, og adrenalinen kører, og så kommer den igen bagefter”, fortæller Bodil Jørgensen, som pludselig undrer sig over, hvad ordet migræne er kommet af. Hun synes, det lyder lidt som hyæne, og tilføjer, at sygdommen lever op til sit navn ved at lyde som noget rigtig ubehageligt.
Fælles for mange migrænepatienter er, at de ofte isolerer sig og undgår at lægge for mange planer af angst for at få et migræneanfald. Som en offentlig kendt person er det ikke altid muligt at holde sig hjemme, men Bodil Jørgensen forstår godt behovet for at være alene.
”Det kan være vanvittig hårdt at have et udadvendt arbejdsliv. Jeg afstår fra store premierer, indelukkede rum og mange der taler, når jeg har det skidt. Nogle gange kan det lykkes at prøve at gå ind i mig selv og bare sidde stille. Er jeg derhjemme, forsøger jeg somme tider at kæmpe imod migrænen ved at stå op, lave en kop the og få sendt familien afsted, så jeg kan lægge mig igen,”
Og især familien er Bodil Jørgensens bløde punkt. Hun bliver ked af det og grådkvalt under et migræneanfald. Ikke fordi hun har ondt af sig selv, men fordi hun synes, det er synd for familien. Især hvis hun har lovet børnene noget, som hun ikke kan holde. Lille Rigmor på syv år er en omsorgsfuld lille pige, som kommer ind med vand og en kold klud, når hendes mor har et migræneanfald, og som Bodil selv siger, så er migræne ikke noget, man kan
holde skjult for sine børn, så man kan ligeså godt leve med det. Et anfald varer typisk 2-3 dage, og når det er overstået, glemmer man på forunderlig vis, hvor slemt det var. Eller som Bodil Jørgensen udtrykker det: ”Så kan man pludselig det hele igen”.
Migræne er stadig et tabu
Selvom Bodil Jørgensens arbejdskollegaer er søde, når hun har det skidt, så kommer det
alligevel bag på de fleste, at et migræneanfald ofte ledsages af opkast og stort ubehag. Mange forstår ikke, hvad migræne er for noget, og det tror skuespilleren da også er en af grundene til, at sygdommen stadig er så tabubelagt.
”Ja, og så havde Maude fra Matador jo migræne, ligesom det også er kendt som en undskyldning for ikke at ville have sex. Jeg tror faktisk også, tabuet ligger i, at det ikke er helt lovligt at trække sig ud af fællesskabet, særligt som kvinde, hvor der forventes noget af én”.
Man skal ikke lade sig bremse
Når et migræneanfald er på vej, tager Bodil Jørgensen tre Treo brusetabletter i et glas vand. Begynder hun først at få kvalme og
kaste op, er der til gengæld ikke noget, der kan stoppe migræneanfaldet. Her lægger hun sig i natostilling, afspændt og med vinduet åbent.
Rent forebyggende handler det om at holde sig i form. Hun har aldrig motioneret intensivt med høj puls, men sværger mere til svømning og gåture, ligesom planen er at starte til yoga inden så længe. Mange behandlingsformer har kun virket kortvarigt, men fysioterapi og Kranio-Sakral Terapi har til gengæld haft en god og langvarig effekt på hendes smerter.
Inden interviewet rundes af, giver den sympatiske skuespiller et godt råd med på vejen til Migræne & Hovedpineforeningens medlemmer:
"Migræne er ikke noget, man ønsker for sin værste fjende. Jeg forstår faktisk ikke, hvad migræne skal her i verden, men man skal ikke lade sig bremse. Man skal holde sig til livet, for det er der, man får energi. Og så skal man gøre de ting, man godt kan lide og ikke sætte sig med sin diagnose derhjemme, for det er ikke der, hjælpen er. Hold fast i livet"