Når hjernerystelsen bliver ved!

Gitte Søe var 21 år, da hun fik en voldsom hjernerystelse efter et trafikuheld. I dag, seks år efter, slås hun stadig med følgerne. Hun bliver svimmel og træt og må nogle gange melde sig helt ud af alle sammenhænge i flere dage. Af de 25.000, der hvert år anslås at få en hjernerystelse, har hver tiende stadig følger et år efter. Og mange af dem føler sig overset og misforstået. Der mangler viden og forskning, siger kritikerne.

Gittes historie er speciel, for selv om hun har hjernerystelsen i bagagen, er hun i gang med at udleve sin drøm: Hun arbejder som smykkedesigner fra sit hjem i Shanghai og sælger smykker i blandt andre Danmark og England.  Hun var millimeter fra slet ikke at være her mere efter sit trafikuheld, så på den måde er hun heldig, men ellers er ordet held forkert at bruge. Gitte mærker i den grad stadig hjernerystelsen. Når hun arbejder for hårdt, koster det dage på langs pga træthed og svimmelhed. Hvorfor? Det ved man desværre ikke ret meget om. Der er forsket meget lidt, og derfor kan Center for Hjerneskade i København da også fortælle om mennesker med hjernerystelse, der bliver misforstået af læger og sundhedsvæsen og får at vide, de bare skal tage sig sammen, groft sagt. Centeret har forsket i, hvordan man kan genoptræne mennesker efter en hjernerystelse med langvarige følger, og her siger neuropsykolog Susan Svensson, at der i høj grad mangler viden og forskning. Man ved nemlig ikke ret meget om, hvorfor nogle mennesker kommer så galt afsted, når de får en hjernerystelse. Center for Hjerneskade kan fortælle om et menneske, der er ude for en voldsom ulykke med store hovedskader og hjernerystelse, som stort set er sig selv igen efter et par måneder, og om et andet, der får en hjernerystelse af at slå hovedet op i en hylde derhjemme og må leve med følgerne år efter.

Vigtigt at vi alle tager en hjernerystelse alvorligt også hos vores børn, som jo ofte kommer ud for et styrt på cykel etc. og som ofte bliver det bagatelliseret, men det kan give katastrofale følger senere. Vær opmærksom på svimmelhed og opkastning, man skal forholde sig i ro i indtil flere dage, tag en snak med lægen, så man er på den sikre side.
Hanne Johannsen