Er du overfølsom over for smerter?

Smerter er ikke hvad de har været. Det mener smerteforsker og professor Lars Arendt-Nielsen fra institut for sundhedsvidenskab og teknologi på Aalborg Universitet. Hans forskning viser, at smerter fra et bestemt sted i kroppen over tid kan tiltage i styrke og spredes til andre dele af kroppen. Årsagen er sandsynligvis, at hele kroppens smertesystem er blevet overfølsom og derfor reagerer kraftigere på smerter.

Hvis du fx. har en tennisalbue eller gigt i knæet, så kommer smerterne i første omgang fra de steder. Men efter længere perioder på måneder eller år, så ser vi, at en del af patienterne dels oplever smerterne kraftigere, og dels også bliver mere smertefølsomme andre steder i kroppen. En tennisalbue kan således være årsag til en ny ømhed i fx. en skuldermuskel, siger Lars Arendt-Nielsen.
Forskerne forestiller sig, at hele smertesystemet er blevet overfølsomt, hvilket får patienternes smertetærskel til at blive lavere. Fænomenet kaldes smertesensibilisering.

SMERTESYSTEMET SKAL NULSTILLES
Lars Arendt-Nielsens forskerhold er i gang med systematisk at undersøge nordjyske patienter, der skal opereres for slidgigt i knæene.

Generelt ved vi, at 16% af de, der får indsat et kunstigt knæ på grund af slidgigt, har stort set samme smerter efter operationen, som de havde før, selvom operationen er forløbet fint. Vi tror det skyldes, at patienterne før opera­tionen havde et overfølsomt smertesystem, som fortsætter med at sende smertesignaler efter operationen, siger Lars Arendt-Nielsen.

Vi tror på, at overfølsomheden kan nulstilles eller i hvert fald dæmpes. Det kan gøres både ved hjælp af medicinsk, social, psykologisk
eller træningsmæssig behandling. Blandt andet ved vi, at både motion og vægttab, hvis man er overvægtig, virker positivt på smerterne. Medicinsk findes der også præparater, der kan nulstille smertesystemet. Det er præparater, der normalt bruges som anti-depressiv eller anti-epilepsi medicin siger han. Desuden er Lars Arendt-Nielsens forskerhold involveret i udvikling af nye lægemidler, der målrettet kan hæmme smerter. Forskerne regner med, at en bedre smertebehandling af patienter med overfølsomt smertesystem kan spare eller udskyde tusindvis af operationer hvert år, fordi smertelindringen i sig selv gør operationen overflødig.

Af Morten Lindemann