Akupunktur

Ifølge det Sundhedsvidenskabelige Fakultet* lider flere end 4. mio danskere dagligt eller jævnligt af en eller anden form for hovedpine, lige fra migræne til spændingshovedpine. Lidelsen, som kan skyldes flere end 200 forskellige slags hovedpiner, er i de fleste tilfælde godartet, men kan også være et symptom på en alvorlig lidelse. Det forlyder også, at hver 5. sygedag skyldes hovedpine.

Specialkursus
- I forbindelse med vores generalforsamling den 8.3. afholdt vi et specialkursus for foreningens medlemmer om behandling af hovedpine og migræne med den kinesiske læge Jun He, som har sin akupunkturuddannelse fra et kinesisk universitet og er godkendt som læge i Danmark. Hun har stor erfaring inden for behandling af hovedpine/migræne og er desuden ved at uddanne sig til speciallæge i neurologi på Glostrup Hospital. Foruden viden om de mange forskellige former for hovedpine, er praktisk erfaring i både diagnose og nålesætning uundværlige forudsætninger. Kurset var derfor en blanding af teori og praksis omkring behandling af de vigtigste former for hovedpiner. Teorien var baseret på TCM med udgangspunkt i en kinesisk akupunkturlæges tilgang til anamnese og diagnose. Derudover kørte teorien på erfaringsgrundlaget for en kinesisk læge, som er uddannet i vestlig medicin i Kina, og som er en del af det etablerede sundhedssystem, fortæller formand for ”Praktiserende Akupunktører” Birte Nielsen, som tilføjer, at det er et af brancheforeningens kriterier, at medlemmerne løbende holder sig ajour via kurser inden for faget.

I forbindelse med kursusdagen udgav foreningens PR-udvalg et tema-ark om hovedpine og migræne, hvor der, udover en faktaboks om emnet, fortælles en solskinshistorie om en kvinde, som efter at have gået med en invaliderende hovedpine i flere år, fik hjælp med akupunktur. Tema-arket kan fås på PA-medlemmernes klinikker.

- Hvis man lider af en eller anden form for hovedpine over en længere periode, er det vigtigt at søge læge. Ønsker man derefter selv at foretage sig noget yderligere, kan det være en god idé at prøve akupunktur. Mange undersøgelser viser nemlig, at det kan have en gavnlig effekt på forskellige typer af hovedpine og migræne. Bl.a. viser en større britisk undersøgelse**, hvor 401 patienter deltog, at akupunktur virker mod migræne. Ved første besøg hos en akupunktur vil han prøve at finde årsagen og derud fra planlægge en behandling. Antallet af behandlinger afhænger derefter af genens omfang. Ofte vil der efter opnåelse af smertefrihed være tale om vedligeholdende behandlinger, slutter Birte Nielsen, som selv har gode erfaringer fra sin klinik med lindring af hovedpinegener.

* Kilde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Nov. 2007
**Kilde: www.netdoktor.dk, 30/4 2004.
Kilde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

 

Foreningen Praktiserende Akupunktører (PA) er godkendt af Sundhedsstyrelsen som registreringsansvarlig – derfor er medlemmerne godkendt som Registrerede Alternative Behandlere (RAB).
Det betyder, at de skal leve op til en lang række krav, bl.a. må der udelukkende bruges sterile engangsnåle, de er underlagt regler om god klinisk praksis og etiske retningslinier samt har de nødvendige forsikringer m.m.

Læs mere på www.aku-net.dk og
www.etsikkertstik.dk

Underviser Jun He har været medlem af ”Praktiserende Akupunktører” siden år 2000. I Kina arbejdede hun som første reservelæge og hjertespecialist på et stort hospital i Changji, Xinjiang. Hun er dansk gift og udvandrede til Danmark i 1998, hvor hun i 2003 fik autorisation som dansk læge. Ved siden af hospitalsarbejdet driver Jun He en akupunkturklinik i Jystrup på Midtsjælland, hvor patienter fra både Jylland, Fyn, Skåne, Færøerne, London, Bruxelles og Moskva kommer.

Yderligere information fås hos Birte Nielsen, formand for Praktiserende Akupunktører
på telefon 56 87 90 11 eller
e-mail: bn@aku-net.dk

Se også: www.aku-net.dk og
www.etsikkertstik.dk