VÆRD AT VIDE OM MIGRÆNE

Migrænes historie: 

Allerede ca. 1.500 før kristus i det gamle Egypten blev der beskrev-et migrænelignende anfald. Omkring 200 år før kristus beskriver Hippocrates ’Aurafasen’ ved sin kendte medicinskole. I 1887 beskrev Louis Hyacinthe Thomas i Frankring to typer af migræne: en med aura og en uden aura. Det første triptan præprat (sumariptan) blev anvendt i 1988.

 Årsag:
Årsagen til migræne er IKKE kendt. Aurafænomenerne skyldes en forbigående nedsættelse af blodgennemstrømningen i hjernebarkområdet, hvorfra aurafænomenerne udløses, mens hovedpinen skyldes en efterfølgende kraftig udvidelse af hjernens blodkar. 

Hvad er Migræne uden aura?
Er også kaldet almindelig migræne varer som regel 4-72 timer, hvis anfaldet ikke behandles. Smerterne er oftest moderate til stærke. De bliver værre, hvis man bevæger sig, f.eks. går op ad en trappe. Lindres ved søvn. Ofte følges hovedpinen af kvalme og/eller opkastninger, og patienten kan være ekstra følsom overfor lys, lyd eller dufte.

Hvad er Migræne med aura? 
Anfald starter med 20-30 minutters synsforstyrrelser, føleforstyrrelser og sjældent lammelser, oftest halvsidig. Synsforstyrrelserne kan fx begynde med en lysende plet i synsfeltets centrum minutter, evt. med et flimrende zigzagmønster (flimreskotom), til hele den ene side af synsfeltet, hvor synet kan være kortvarigt svækket; i nogle tilfælde opfattes dette som blindhed på det ene øje. Derefter efterfølges symptomerne som den almindelig migræne.

Diagnose: 
Der er vigtig at få stillet en rigtig diagnose særligt med henblik på anfaldsbehandling og på den måde at opnå et godt resultat i forhold til behandling. Mange migrænepatienter har også tendens til spænd-ingshovedpine.

Anfaldsbehandling:
Anfaldsbehandlingen er især effektiv, hvis den anvendes tidligt i anfaldet. Hvis lægemidlet indgives som tabletter, indtræder virkningen inden for en halv time; sumatriptan (Imigran®) kan desuden gives som indsprøjtning med effekt efter ca. 10 min og som næsespray, der virker efter ca. 15 min. Diverse andre triptaner (samme gruppe som sumatriptan) – zolmitriptan, eletriptan (relpax) , rizatriptan (maxalt), naratriptan, almotriptan, frovatriptan (migard) findes kun i tabletform.

Vigtig at vide om behandling og risiko: 
Det er vigtig at vide som patient at østrogenholdige p-piller øger risikoen for blodprop i hjernen (cerebralt insult. Anbefaler også rygestop, kontrollere blodtryk og kolesterol jævnligt hvis patienten har migræne med aura.

Hvis det dog drejer sig om menstruationsmigræne:
Vil kontinuerlig behandling med p-piller i mange tilfælde være effektiv som forebyggende behandling. Ca. 70 % af kvinderne oplever en betydeligt reduktion eller total ophør af migræneanfald i forbindelse med graviditet (især efter 12.graviditetsuger). Migrænen vender som regel tilbage igen i løb-et af kort tid efter fødslen.

Forebyggende behandling
For at minimere hyppigheden af anfald er vigtigt at minimere stress, minimere søvnproblemer, spise sund mad (undgå sukker), dyrke hyppigere motion (ca. 30 min. om dagen), forsigtig brug af håndkøbsmedicin (smerterstilling og triptaner - da patienten kan udvikle medicinoverforbrugshovedpine).

Hvis hyppigheden er 2-3 migræneanfald om måneden kan man overveje forebyggende behandling. Som kunne hedde beta-blokker (metoprolol, propranolol), antiepileptisk midler som topimarat eller valproat, blodtryksmedicin som atacand osv.

Mere invasiv behandling:
Botox – kan være en mulighed for kronisk migræne patienter. Stoffet Botox indeholder nervegiften botolinumtoksin, som dannes af en bakterie. Virkningsvarigheden er mellem 2 uger og 3 måneder. Der skal mindst gå 12 uger mellem behandlingerne. Desuden må man ikke have et overforbrug af smertestillende medicin eller migrænemedicin. Botox må kun gives under supervision af neurologer, der er eksperter inden for behandling af kronisk migræne. Læs mere på migræneforeningens hjemmeside, under botox behandling. Ellers tal med din neurolog om det.

 

Med venlig hilsen
Sandra Dalboni Hansen, Speciallæge i Neurologi
Skt. Anne Plads 2-4, 5.sal • 5000 Odense C. • Tlf. 66 14 07 50