Rod i hormonerne

Hovedpine kan have mange former, men fælles for dem alle er, at de kan skyldes hormonel ubalance. I dag er homøopatien den mest anvendte alternative behandlingsform i verden, og i forbindelse med ubalance i det hormonelle system, kan homøopatien gøre en forskel ud over det sædvanlige.

Kvinder og hormonelle udsving
Som kvinder er vi under påvirkning af vores egen kønshormon produktion, som ændrer sig i forskellige faser af et kvindeliv. Den første store forandring sker i puberteten, og siden hen kan gravi-diteter, fødsler, aborter og overgangsalderen give stigende eller faldende kønshormon produktion. Disse udsving i hormonproduktionen kan give både fysiske og psykiske gener, og det er ikke ud-sædvanligt, at jeg møder kvinder, der fortæller, at deres hovedpine startede i puberteten eller i for-bindelse med overgangsalderen.
Dertil kommer, at vi hver eneste dag er under påvirkning af kunstige hormoner fra vores fødevarer, ligesom der er tilsat hormonforstyrrende stoffer til rengøringsmidler, kosmetik m.m.
Både vores naturlige hormonbalance og de kunstige hormoner kan påvirke vores krop og psyke, så vi bliver syge. Lad mig give et eksempel fra min klinik.

En voldsom hovedpine
Hanne er 34 år og kommer til mig pga. hovedpine, som hun har lidt af dagligt, siden hun var ca. 19 år. Hun kan tage toppen af smerten med Kodimagnyl, og den sidste tid har hun taget epilepsimedicin, som er udskrevet af en smerteklinik. Hovedpinen er dog aldrig helt væk, og den nedsætter hendes koncentrationsevne og energiniveau. Hanne beskriver hovedpinen som dunkende og pulserende. Hun har været på sygedagpenge i næsten et år, da hun kun kan ligge helt stille på sofaen, når hovedpinen er der. Hanne lever i et godt forhold til en kærlig mand, som er god til at læse hendes behov og som respekterer hende, som hun er. Alligevel kan Hanne overmandes af voldsom jalousi, og i de situationer kan hun råbe og skrige, samt kaste rundt med de ting, der er nærmest. Udover hovedpinen har Hanne tilbagevendende bylder i trussekanten, som er blevet behandlet med antibiotika og fjernet med operation flere gange. Desuden får hun ofte hedeture, og når de er der, bliver hovedpinen endnu værre. Hanne lider også af forstoppelse, og der kan gå 3-4 dage mellem hun har afføring. Hanne har taget p-piller siden hun var 18 år og gør det endnu – hun har desuden haft en p-stav i nogle år. Jeg giver Hanne det homøopatiske lægemiddel Lachesis, og anbefaler hende at stoppe med p-pillerne.
Da jeg taler i tlf. med Hanne efter 2 uger, fortæller hun, at hun de første dage efter midlet havde en voldsom energi, så hun fik gjort grundigt rent i hele huset.
Hovedpinen er blevet mindre intens og der har været dage, hvor der slet ikke har været hovedpine. Da Hanne kommer til opfølgning her i klinikken 6 uger efter hun har fået Lachesis, fortæller hun, at hendes hovedpine er blevet meget bedre. I stedet for nærmest konstant at have hovedpine, kan der nu gå næsten en uge imellem, og hovedpinen er meget svagere.
Hun er blevet mere glad, og har ikke i perioden haft de raserianfald, hvor hun råbte og smed med tingene. Der har været en enkelt byld i lysken, men den forsvandt igen af sig selv efter 7 dage.
Hun har stadig ikke afføring hver dag, men nu springer den kun 1 dag over. Hanne har taget kontakt til jobcenteret, for nu vil hun i gang med at arbejde.
Følelsen af ikke at være til nogen nytte har været svær at leve med, og nu skal der også ske noget på den front. Hanne kom her i klinikken ca. hver 2. måned gennem knap et år og fik endnu nogle homøopatiske lægemidler. Hun er i dag symptomfri.

Det hele menneske
Kvinders symptomer stammer ofte fra hormonelle ubalancer. Det kan være såvel allergi som smerter i muskler og led, hovedpine eller migræne, forstoppelse, ufrivillig barnløshed og meget andet.
Indenfor den etablerede lægevidenskab, behandler man kvinders symptomer med fx smertestillende midler uden at se på sammenhængen. Og kan man se sammenhængen behandler man med kunstige hormoner, som kan give ganske alvorlige bivirkninger. Før en klassisk homøopat kan finde det rigtige lægemiddel (ud af ca. 6000 forskellige midler) er det nødvendigt at kende til hele mennesket fysisk såvel som psykisk. Desuden er det afgørende at finde frem til en udløsende årsag til symptomerne. I Hannes tilfælde er det de kunstige hormoner (p-piller), der har bragt uorden i hele Hannes krop – både fysisk og psykisk. Desuden fortæller Hanne, at hun får disse ”anfald” af jalousi og sammen med hendes øvrige symptomer viser det, at hun har brug det homøopatiske middel Lachesis for at blive rask. For andre kvinder vil det være helt andre homøopatiske lægemidler, der er brug for.Det er sjældent tilstrækkeligt for kvinder kun at stoppe med p-piller eller de kunstige østrogener i overgangsalderen. Ofte er kroppen kommet så meget ud af balance, at det kræver en klassisk homøopat til at rette kroppen op igen.

Fremtidens medicin
Homøopatiske lægemidler består af fortyndede stoffer fra plante-, dyre- eller mineralriget. Homøopatiske lægemidler giver ikke bivirkninger, men i begyndelsen af behandlingen kan der kortvarigt dukke gamle symptomer op. Det er tegn på, at helbredelsen er godt i gang, og sympto-merne vil typisk gå i sig selv igen.
I Danmark har den klassiske homøopati været på fremmarch i en del år efter en hengemt tilværelse indtil 1976, hvor de homøopatiske lægemidler var på recept. I England har det engelske kongehus homøopatiske livlæger, og mange kendisser har stået frem og fortalt om deres gode resultater med homøopatisk behandling bl.a. Paul McCartney og Tina Turner. Desuden findes der efterhånden en del forskning, der bekræfter, at homøopatien virker. I øjeblikket er bl.a. et større forskningsprojekt i gang på Århus Kommunehospital. I en tid, hvor vi undertrykker vores eget fine hormonelle system med kunstige hormoner, vil kvin-der blive mere og mere syge både fysisk og psykisk. Det ses i den stigende forekomst af ufrivillig barnløshed, brystcancer og forskellige kroniske smertetilstande, som lægerne har svært ved at sætte navn på. Her er den klassiske homøopati et fordelagtigt alternativ til gavn for kvinders sundhed.

For mere information om klassisk homøopati se www.anniskak.dk

Af Anni Skak, klassisk homøopat og sygeplejerske