Migræne/manuel­ terapi og akupunktur

Af læge Susanne Kragelund, Vejle

Det forholder sig således at migræneanfald giver spændinger i nakke og skuldre og er spændingerne blevet for meget så sker det at det udløser migræneanfald.

Det jeg arbejder med det er at finde ud af om der skulle være nogle facetlåsninger som det første. Facetlåsning er således at hver hvirvel har en tap ud til siden og her danner den forbindelse med hvirvlen ovenover og samme gør sig gældende nedad. Hvis man har en facetlåsning så viser det sig ved smerter i nakke- skulder området og nedsat bevægelighed til den ene side. Dvs du har svært ved at dreje hovedet uden der kommer smerter.

Når der opstår en facetlåsning så glider de to led udad og på kant med hinanden og kan der ikke komme ind på plads. Så i første omgang skal denne behandles for at minimere spændingerne. Når der er en facetlåsning så spænder de små muskler og de udløser at de store muskler også bliver stramme. Så for at komme videre må man få løsnet denne låsning. Når det så er gjort, så går jeg videre med at løsne alle muskler omkring nakke og skuldre. Herefter kan jeg se om der skulle være problemer i lænden også, idet der er en muskel som starter på bækkenkanten og når op til skulder niveau og derfra går rundt på overarmen. Det er således at denne muskel er både en skulder og en rygmuskel. Så er der problemer i lænderyggen får vi både spændinger der, men kan også få det i skulderen.

Når det er sagt så er det også vigtigt at se på fodstillingen fordi hvis svangbuen er sunket nedad så får du en fejlstilling i knæet, og det går videre til hoften, ryggen og til nakken, ergo er det også en faktor i migrænen.

Så er der de små muskler på kraniet som også kan spille ind, det er tygge musklerne i tindingen, en på kinden og en over kæben som de væsentligste. Så spiller nakke musklerne også ind fordi den ene af dem går op over kraniet og hæfter lige over øjet. Der er så flere muskler som hæfter i nakken og som også har indflydelse på problemet.

Herefter kan jeg se om det er tilstrækkeligt til at forebygge migrænen, men den kan også være hormonelt udløst eller der kan være mange andre ting, der udløser migræne så som stress, for lidt søvn, forstoppelse, tandproblemer, for meget sol, for lavt blodsukker, allergier og rygning. Mange forskellige madvarer kan udløse en migræne, specielt citrusfrugter, chokolade, ost, alkohol (især rødvin), gær og kaffe pga. af kaffens tyraminindhold. Er det disse ting der spiller ind, er jeg nød til ud over den manuelle terapi også at give en forebyggende akupunktur, det hjælper faktisk også ret godt. Hvor lang tid i mellem det er forskelligt fra person til person, men oftest kan der komme til at gå 4 uger imellem.

Kontakt mig på: susannekragelund@dadlnet.dk