Hvordan reducerer jeg mine migræne-triggere?

Artikel af Jette Bach fysioterapeut og osteopat D.O. M.R.O.DK.

En trigger giver ”strøm i ledningen”. Med andre ord: skruer op for strømmen i nervesystemet. Og grunden til at det er svært i at finde triggeren, er, at der ofte ikke er en men flere triggere. Og hvilken kombination af triggere er det lige, der gør, at ”lampen lyser” – altså at et migræneanfald starter?

Os, der ikke lider af migræne, kan både tåle en stresset dag, en nat med for lidt søvn, en flaske rødvin og en plade chokolade til dessert uden at vi får andet end selvforskyldte tømmermænd. For migræneindehaveren skal der måske blot en mundfuld rødvin til at overstimulere nervesystemet, ”lampen lyser” og der er en migræne i fuldt flor.
Verden er uretfærdig her!

Noget tyder på, at nogle mennesker rent genetisk bare har et mere trigbart nerve-system. Og når det først er trigget, så trigger det let igen. Ligesom når man lige har haft krampe i læggen; så der skal man bare sige ”bøh” til musklen, og den kramper igen!

Hvis hypotesen om, at migræne skyldes en kombination af et sensibelt nerve-system og/eller for aktive nerver, hvad kan man så gøre? Det genetisk betingede sensible
nervesystem kan vi ikke gøre noget ved, men vi kan nedsætte nogle af triggerne for det overaktive nervesystem. Derfor giver det mening at gøre flere tiltag på en gang med det formål at nedsætte triggeraktiviteten så meget, at du når helt ned under triggergrænsen og bliver migrænefri eller i det mindste får mindre eller færre anfald. Først når du er der, kan du lære din triggergrænse at kende og du kan navigere i at holde dig under grænsen for udløsning af et migræneanfald.

Det kræver en indsats, som kan være ret uoverskuelig for mange! Det skal også siges med det samme, at det ikke er alle som lykkes med at komme under triggertærsklen – og så har man jo haft meget besvær til ingen nytte. Glæden er dog stor hos dem som finder ned under tærsklen og lærer at holde sig under den. Og der er ingen bestemt ”opskrift”. Her må du være din egen vejleder, sætte dig ind i hvordan dit system virker, læse om emnet og derefter gøre, hvad der føles rigtigt for dig. De følgende artikler er blot en inspiration til, hvordan du kan gå i gang.

Som udgangspunkt er der to ting du som start må have hjælp til fra andre:

  • Først og fremmest kan du rådføre dig med din læge og få vejledning i hvilken
    medicin der kan hjælpe dig og du må kende grænsen for, hvor meget medicin du må få uden at komme ind i et medicin overforbrug
  • Så kan du sørge for, at der ikke er mekaniske triggere til din migræne fx fra spæn---
    dinger i nakken eller andre triggere fra kroppen i øvrigt. Her kan du fx opsøge en
    fysioterapeut, kiropraktor eller en registreret osteopat (MRO). Sidstnævnte findes
    www.danskeosteopater.dk