Foden kan være årsagen...

78% af den danske befolkning døjer med hovedpine i mindre grad, og hele 16% lider af kronisk hovedpine eller migræne. De fleste bruger smertestillende medicin, som hjælper når hovedpinen er værst. Men den form for behandling er kun symptombehandling, og man bliver aldrig rask, fordi smerten blot bedøves lejlighedsvist. Behandlingen til et godt liv uden hovedpine findes derimod ofte et helt andet sted på kroppen.

Som fysioterapeut ser jeg hovedpinen som symptom på, at der er et problem et andet sted i kroppen. Problemet sidder således ikke i hovedet, men udspringer af en svaghed et helt andet sted. Det store spørgsmål er selvfølgelig; hvor sidder det reelle problem? Eksempler på problemer der kan udløse kronisk hovedpine er; mangel på mobilitet i led, som kan være et resultat af forkerte arbejdsstillinger eller tidligere ubehandlede skader, stramme muskler efter stressede perioder eller forkert brug af muskulaturen samt svage muskler andre steder i kroppen. 

Jo færre piller, des bedre
Min grundtanke er: jo færre piller des bedre. Den indstilling deler jeg med garanti med mange læsere af dette blad. Når det så er sagt, så kan det for nogle mennesker være nødvendigt at supplere en behandling af den reelle årsag til hovedpine med smertestillende medicin i en periode, for at få hverdagen til at hænge sammen. Behandling af hovedpine med fysioterapi og akupunktur er desværre en ret overset mulighed, som kan hjælpe langt flere mennesker med tilbagevendende hovedpine eller migræne. Min erfaring med mange hoved-pinepatienter er, at hovedpinen reelt er sekundær. Det viser sig derfor ofte i undersøgelsen, at patienterne reelt har problemer med fødderne, ryggen og nakken. Årsagen er, at hvis alle led i kroppen ikke har fuld og fri bevæge-lighed, vil andre led og muskler blive påvirket. En immobil fod med svag muskulatur kan derfor skabe en svaghed i lænderyggen som påvirker nakken og dermed hovedet. 

8000 skridt dagligt
Mit store fokusområde er derfor foden. Hver dag tager vi i gennemsnit ca. 8000 skridt og det er en stor belastning for foden. Hælen er designet til at tage det største tryk der kommer, når vi lander, mellemfoden dirigerer trykket videre hen mod storetåen, der virker som sidste led i kæden for fodafviklingen. Hvis mellemfoden ikke laver sit arbejde korrekt, sætter det gang i den kæde af spændte muskler og dysfunktionelle led. Hos mange af de patienter jeg har kureret for hovedpine, har årsagen været større eller mindre problemer i foden, der har forstyrret bevægelighed længere oppe og dermed fastholdt et symptom meget længe. Den første undersøgelse af patienten er afgørende for en god behandling. Som behandler er det vigtigt at få alt af vide hvad der har været af fysiske problemer gennem tiden. Symptomer kan vise sig mange år efter eksempelvis en brækket ankel eller et fald på cyklen. 

Døjer du med hovedpine?
Vær hurtig, og få en gratis konsultation!I samarbejde med Hovedpine- og Migræneforeningen tilbydes de første 5 hoved-pinepatienter, som henvender sig til mig, en gratis konsultation. Skriv dit navn og tlf.nr. til caspar@casparf.dk, så deltager du i konkurrencen. 

Alle medlemmer af Hovedpine og Migræneforeningen kan frem til slutningen af 2011 få 15% rabat på alle behandlinger.

Af Caspar Frausing 
Fysioterapeut P.Ba., McKenzie terapeut, kurser i Osteopati, Cert. AcuNova behandler, aut. Acupunture Balance Method.