Få styr på bidproblemerne

Skrevet af: Marianne Holst-Knudsen

Jeg arbejder meget med bidfunktion og får henvisninger fra både kolleger og øre-næse-halslæger. Bidproblemer giver som udgangspunkt ikke migræne. Men mange migræner står på en spændingshovedpine og kan vi få den væk udløses migræneanfaldene ikke.

Så indirekte kan vi mildne migræne, ved at løse patienternes bidproblemer. Nogle mennesker skærer voldsomt tænder uanset at deres bid passer, og det kan vi så håndtere på forskellige måder, når patienterne er udredt for årsagen til deres symptomer. Jeg har gennem en del år arbejdet sammen med en opsteopat, som har taget mange ekstra kurser i hoved/halsproblemer. En del hovedpiner kan skyldes projicering af smerter fra skulder, hals og nakke, og det løser vi i samarbejde.

Dårlige tænder, som sådan, giver ikke hoved-pine, men en syg nerve på grund af et for dybt hul eller en revne kan give voldsomme smerter, som nogen gange skal differentialdiagnosticeres fra f.eks. trigeminusneuralgi.

Anamnesen er noget af det vigtigste, når man arbejder med smertepatienter. Vi skal nemlig være helt sikre på at en tand også er syg og ikke bare budbringer inden vi behandler. Meget hyppigt opstår smerten et sted og opleves et helt andet. Heldigvis er der mønstre som hjælper os, når vi leder efter den rigtige diagnose. Faktisk er der undersøgelser, som viser, at 40% af de mennesker, som henvender sig til tandlæg-en med tandsmerter ikke har syge tænder.

Det er et meget spændende og kompliceret felt at arbejde med og mange, men bestemt ikke alle kan hjælpes. På den anden side, kan det for nogle være en hjælp, at få udelukket bid- eller tandproblemer som årsag til hovedsmerter.

Vi må heller ikke glemme at søvnapnø, som også findes hos slanke, kan give morgen-hovedpine. Vedrørende GrindCare, er jeg nok den tandlæge i verden, som har arbejdet længst med apparatet. Jeg har været med, siden det var en ide i udviklerens hoved. Nu hvor Sunstar/Butler har overtaget det, er jeg testklinik for den videre udvikling.

Jeg var kursusgiver i Horsens i nov.17 på et GrindCare bruksismekursus hvor professorerne Peter Svensson fra Aarhus, Frank Lobbezoo fra Holland og Takashi Lida fra Japan var hovedtalere.  Søvnabnø skyldes, at de øvrige luftveje falder sammen, så der ikke er fri luftpassage.

Når man er tyk buler man ikke kun ud, men også ind, og det indsnævrer luftvejene. Man er i USA blevet opmærksom på, at udviklingen af mellem-ansigtet i barneårerne er MEGET vigtigt.