Ca. 80% af alle danskere lider af spændingshovedpine!

Spændingshovedpine er en af de almindeligste former for hovedpine. Muskelspændinger i kæbe, tindinger, pande og nakke er nok den væsenligste årsag, men stress, overanstrengelser og psykiske spændinger er også af stor betydning. Spænding af musklerne i ansigt og nakke er ofte et resultat af følelsesmæssig og/eller fysisk stress. Smerten ved spændingshovedpine er som regel dump og vedholdende. Den beskrives ofte som pressende smerte rundt om hovedet, “et stramt bånd” og forværres som regel ikke af fysisk aktivitet. Der opleves sjældent kvalme i modsætning af migræne.

Hvad kan du selv gøre!
For det første skal du passe på med ikke at spise for mange hovedpinetabletter, det i sig selv kan fremkalde din hovedpine. Regelmæssig indtagelse af smertestillende medicin kan være en medvirkende årsag til, at smertetærsklen nedsættes. Derved tvinges man til at indtage større og hyppigere medicindoser for at anfaldene forsvinder. Dette gælder også for migrænepatienter. Det høje medicinforbrug kan i sig selv forårsage daglig hovedpine, og det eneste, der umiddelbart hjælper, er mere medicin.

Håndkøbsmedicin som f.eks. paracetamol og acetylsalisylsyre kan forårsage daglig hovedpine. (Ligesom triptaner kan for migrænepatienter)

Denne type hovedpine ses ofte efter indtagelse af 6-10 hovedpinetabletter daglig. Men hos nogle kan selv et daglig forbrug på 2-3 hovedpinetabletter vedligeholde hovedpinen.

Hovedpinen vil ofte optræde om morgenen. Smerten er som regel pulserende og diffus og er ofte ledsaget af andre symtomer som kvalme, rastløshed, irritabilitet og hukommelsesbesvær. Behandling af medicinfremkaldt hovedpine kræver, at man holder op med at bruge den pågældende medicin. Fuldstændig medicinfri i en periode er nødvendig. Fra 1-2 uger, i svære tilfælde kan hospitalsindlæggelse være nødvendig for at bryde den onde cirkel.

Før hovedpinen kan behandles, er det nødvendigt at bestemme typen af den hovedpine du lider af. Det er en rigtig god ide, at printe en hovedpinekalender på vores hjemmeside og registrer hvornår anfaldet kom og hvad du lavede sidst og hvad du evt. spiste eller drak. Registrer også hvor meget medicin du har taget.

Din læge vil på baggrund af disse oplysninger lettere kunne hjælpe med at finde diagnosen og dermed medicin og dosering. Husk at tage hovedpinekalenderen med til lægen.

Læg selv mærke til om der kan være en sammenhæng med hvad du foretager dig, menstruation, fysisk aktivitet eller stress hjemme eller på arbejde. Stress kan ikke undgås, men ved at være opmærksom på, om det har noget med hovedpinen at gøre, må man ændre sin levevis og foretage færre ting. Alt for mange af os har alt for mange ting vi skal nå, det stresser os meget og kroppen siger fra bl.a ved at få hovedpine. Alene det at du er opmærksom på, hvad skylden kan være til hovedpinen, kan ofte give en bedring. Pas på med forkert arbejdsstilling, muskelspændinger kan give hovedpine og vedligeholde den. Stillesiddende arbejde kræver at du af og til lave nogle nakke, skulderbøjninger og trækker skulderbladene lidt bagud. Hæve og sænker skulderne, slap helt af ind imellem og lav nogle dybe vejrtrækninger.

Få masser af frisk luft, en rask gåtur eller tag cyklen på arbejde. Dyrk evt. yoga, afspændingsgymnastik eller efter en travl dag læg dig 5 min. når du kommer hjem og sæt et stykke afspændingsmusik på, det hjælper helt fantastisk. Har du svært ved at slappe af også om natten, kan du på recept købe et præparart der hedder Phenergan 25 mg der er 100 stk. i en æske, de sløver, men er ikke vanedannende. Det er egentlig en transporttablet, men tag den ikke om dagen, der er rød trekant på æsken, så man må ikke køre bil. Det at man ikke spænder om natten, kan ofte holde hovedpinen væk.

Få øjnene efterset hos en optiker, måske skal du have skærmbriller. Få tjekket dine tænder ved næste tandlægebesøg, så du ikke bidder skævt, det kan også give mange spændinger. Mange bruger en bidekinne om natten, det kan også hjælpe. Få tjek på om du går med et forhøjet blodtryk, det kan også give hovedpine.

Prøv akupunktur, kranio-sakralterapi som løsner op i alle muskler eller gå til massage hvis du føler du har mange nakke/skulder spændinger. Men husk at lave afspændingsøvelser på arbejde eller derhjemme.

Egenomsorg er vigtig og det kniber for de fleste af os!

Tilfælde hvor du altid skal søge læge !

  • Hvis hovedpinen opstår pludselig f.eks i forbindelse med fysisk anstrengelse. 
  • Hvis hovedpinen ændrer karakter, f.eks fra at være anfaldsvis til at optræde dagligt. 
  • Hvis hovedpinen ledsages af nedsat syn, nedsat kraft i arme og ben, føleforstyrrelser i føleevne, sløvhed, ændret adfærd eller psykiske forstyrrelser. 

 

Hovedpinen kan i sjældne tilfælde være tegn på en alvorlig sygdom, hvor der er behov for akut lægehjælp.

Medicinsk behandling
Der findes to former for medicinsk behandling af hovedpine. Akut behandling af det enkelte anfald – medicin der lindrer/fjerner hovedpinen, når den opstår. Forebyggende behandling, medicin der tages dagligt, og mindsker anfaldenes antal og styrke. Dette tilbydes ved mere end 15 anfald pr. måned.

Akut behandling af enkelt anfald
Spændingshovedpine: Milde smertestillende tabletter som paracetamol og acetylsalicylsyre (Treo brusetablet kan bruges) mod hovedpine, kan købes uden recept på apoteket. De kan have en god effekt ved forbigående spændingshovedpine. Men pas på med ikke at tage for mange, der dør ca. 200 personer i Danmark om året pga maveblødninger, som skyldes medicin.

Skrevet af: Hanne Johannsen