Blodkar afslører nye muligheder for behandling af migræne

31. marts 2011
Blodkar afslører nye muligheder for behandling af migræne

Hovedpineforskning: For at afgøre en diskussion i forskerkredse har et hold forskere fra Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet undersøgt migræne-patienters blodkar under et fremkaldt anfald. Forskerne har her gjort en opdagelse, som vil få stor betydning for fremtidens migrænemedicin.

Migræne er en meget smertefuld hovedpine, som rammer næsten en halv million danskere. Der findes medicin, men ingen kur, og forskerne arbejder stadig intenst på at afdække årsagerne til hovedpinen.

Hovedpineforskere har længe været enige om, at migræne skyldes en endnu ukendt mekanisme i hjernen. Til gengæld har de diskuteret, om udvidelse af hjernens blodkar er den skyldige. For at kaste lys over sagen, besluttede forskere fra Dansk Hovedpine Center og Københavns Universitet sig for at undersøge diameteren af blodkar inden i og udenpå hjernen. Det skete i en magnetisk resonansscanner på migræne-patienter under et migræneanfald.

Blodkar i hjernehinden giver smerten
- På baggrund af vores undersøgelse kan vi slå fast, at migræneanfald hænger sammen med udvidelse af blodkar, som forsyner hjernehinderne og blodkar, som forsyner selve hjernevævet. Det bekræfter den gamle hypotese om, at migrænesmerten er forbundet med udvidede blodkar, fortæller læge og ph.d.-studerende Sohail Asghar og uddyber:

- Endnu vigtigere er det, at når vi gav migrænepatienterne medicinen sumatriptan, kunne vi se, at blodkarrene i hjernehinden trak sig sammen, og at det lettede migrænesmerterne. Det peger på, at lindring af et migræneanfald først og fremmest kan ske ved at påvirke blodkarrene i hjernehinden. Og disse kar ligger uden for blod-hjernebarrieren.

Blodhjernebarrieren er en fortykkelse af hjernens blodkar, som betyder, at kun særlige stoffer og forbindelser kan trænge gennem og ud i selve hjernens væv. Den beskytter hjernen mod infektioner og affaldsstoffer, men kræver også særligt designede medikamenter, når lægerne skal behandle sygdomme og skader inde i hjernen.

- Hvis migrænen neurofysiologisk set ligger uden for blodhjernebarrieren, er den langt nemmere at ramme med medicin, end vi hidtil har antaget. Det vil derfor få betydning for fremtidens migræne-medikamenter, forklarer Sohail Asghar.

Pris for studier af migræne
Sohail Asghar modtog fredag den 25. marts Mogens Fog-prisen til Dansk Neurologisk selskabs årsmøde 2011 for sine kliniske studier af migræne. Samtidig har Sohails ph.d.-vejleder overlæge Messoud Ashina fået en bevilling på 2,5 millioner af Novo Nordisk Fonden til at fortsætte arbejdet med at studere migrænepatienter.

Studiet er netop offentliggjort i Annals of Neurology.

Kontakt
Læge og ph.d.-studerende Sohail Asghar
Dansk Hovedpinecenter, Neurologisk afdeling, Glostrup Hospital og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Mobil: 20 61 37 37