Resultat af migræneprojekt 2018

Vi er 16 akupunktører som 5 gange årligt mødes i en ERFA-gruppe. Vi vi vil bl.a. gerne synliggøre akupunkturens virkning og har derfor lavet et fælles projekt, hvor vi har behandlet 33 test­personer med migræne!

Normalt vil vi behandle udfra de symptomer som klienten kommer med. For at få sammenlignelige resultater valgte vi i
vor-es projekt at søge klienter som opfyldte et bestemt symptombillede, så vi alle kunne behandle med den samme behandling. Behandlingen bestod af 4 nåle - en i hver hånd og en i hver fod.

Hver testperson har fået 3 akupunktur-behandlinger i projektet. Testpersonerne har ført hovedpinedagbog fra 2 uger før første behandling til 2 uger efter sidste behandling – ialt i 6 uger.

Betingelsen for at deltage i projektet var, at man havde:

 • Ensidig migræne
 • Smerterne starter ensidigt i øjenregionen
 • Kvalme evt. med opkast
 • Lys og lydfølsomhed
 • Anfald minimum 1 x ugentlig
 • Migræne som primær lidelse

Behandlingsresultat:

 • Gennemsnitligt for alle testpersoner er antallet af migræneanfald faldet med 47%, når man sammenligner uge 1+2 og uge 5+6 – altså perioden før og efter de 3 behandlinger
 • 15 testpersoner er migræne fri i den 6. uge
 • 10 testpersoner har oplevet reducering i antal migræneanfald
 • 8 testpersoner har ikke haft effekt af behandlingerne
 • Søjlerne viser alle testpersonernes samlede antal migræneanfald pr. uge fordelt på sværhedsgraderne: let (blå), middel (orange) og svær (grå).

Testpersonerne har fået behandling efter 2., 3. og 4. søjle. Projektet viser, at akupunktur kan have en positiv effekt på migræne. I den 6. søjle er antallet af svære anfald stigende i forhold til 5. søjle. Det kan forklares med, at nogle af testpersonerne sandsynligvis ville have haft glæde af flere behandlinger. Hvis hver enkelt klient var blevet behandlet udfra klientens specifikke symptomer, kan vi forestille os, at der ville være flere klienter, som havde oplevet
positiv effekt af behandlingen.

Vi håber at vores projekt kan inspirere til, at der bliver lavet videnskabelig forskning på området. Vi er i givet fald en gruppe akupunktører, som gerne vil bidrage med de metoder, vi har brugt i projektet.

 

Interview med Helle fra Hobro
Helle har deltaget i migræneprojektet og vil gerne fortælle sin historie. Hun ønsker at være anonym, og det er ok!

Jeg er 48 år, bor i en lille by udenfor Hobro sammen med min kær­este og hund. Jeg arbejder på kontor. I min fritid er jeg meget ude og går mange ture med vores hund. Jeg strikker rigtig meget og har gjort det i mange år. Det slapper jeg af ved.

Hvordan og hvorfor meldte du dig til projektet?
Jeg så et opslag på FB og syntes det lød godt og at det virkede seriøst. Så var jeg så heldig at blive tilbudt at medvirke. Jeg har tidligere prøvet øre-akupunktur, zoneterapi og massage, men har ikke haft nogen særlig effekt af det. Dette er første gang jeg prøver krops akupunktur.

Kan du fortælle din migræne historie?
Jeg har haft migræne hele mit liv, og det har altid fyldt meget i mit liv. Der er mange ting der kan udløse migrænen, bl.a. madvarer, stærkt lys, travlhed, spiritus osv. Jeg har haft anfald mindst en gang om ugen hele mit liv, og har haft fravær på min arbejdsplads en gang hver eller hver anden måned. Det har oftest kostet 1-3 arbejdsdage. Ofte tog jeg for tidlig afsted på job efter et anfald, fordi jeg havde dårlig samvittighed overfor mit jobbet. Nogle gange tog jeg også på job selv om migrænen var det, også blev det bare meget værre når jeg kom hjem. Alle har dog bakket mig op omkring min migræne og jeg har kun mødt bekymring og omsorg.

Hvordan gik det i løbet af projektet?
Allerede efter første behandling kunne jeg mærke en forskel. Det blev ligesom lettere i hovedet. Og igen efter 2. behandling var det endnu bedre. Sidste behandling føltes mest som en behandling ”for en sikkerheds skyld”.

Hvordan er det nu med migrænen?
Jeg har ikke haft en eneste sygedag siden jeg startede i projektet!

Hvis der er et anfald på vej, kan det klares med ½ af mine migræne piller, og så er det ovre efter et par timer. Tidligere skulle jeg tage en hel, og gå i seng, og det ville vare et par dage og jeg skulle tage flere piller . Så det er stor forbedring og lettelse . Hvis der fx er optræk om aftenen, kan jeg slå det ned med den halve pille og gå i seng, så er det væk om morgenen. Sådan var det ikke før. Nu fylder det ikke længere i min hverdag, fordi jeg ved det let kan slåes ned. Vi har lige været til både barnedåb og konfirmation, og der plejer det altid at komme. Men denne gang gik det helt fint. Mærkede lidt, men det kunne klares med en Treo. Det er meg­et usædvanlig. På job mærker mine kolleger nok ikke den store forskel, fordi jeg har været god til at skjule at jeg havde det dårligt. Men hjemme hvor det plejer at fylde meget, er det helt anderledes. Hvis der er noget på vej, kan jeg nu godt tænke ”nu går jeg lige en lille tur først, så ser vi hvordan det går”. Det turde jeg ikke før, men nu ved jeg at det let kan slåes ned. Behøver ikke hele tiden en plan B.

Siden projektet har jeg fået en enkelt opfølgende behandling ca. 2 ½ måned efter sidste behandling.Nu tør jeg tro på at det har hjulp­et, nu tør jeg give slip og stole på at migrænen ikke tager over.

Har du andet du synes vi skal vide?
Livet er anderledes nu hvor migrænen ikke fylder så meget i hverdagen. Og jeg vil ønske mange kan blive hjulpet på denne måde. Medicin kan gøre en meget dvask og det er bare bedre hvis man kan blive hjulpet uden medicin.

Akupunktører som deltog i projektet:

Brian Nørgård – Brise Akupunktur
8800 ViborgTlf. 22 15 99 95
brian@brise-akupunktur.dk

Grith Hjorth Valbjørn – Valbjørn akupunktur
8920 Randers NVTlf. 60 13 90 96

Maybritt Nielsen – mayneed
8800 ViborgTlf. 40 36 91 64
maybritt.nielsen@yourmail.com

Ulla Nørgaard – walk in akupunktur
7800 Skive / 6990 Ulfborg / 8800 Viborg
26 29 61 21 (SMS)
walkinakupunktur@gmail.com

Anne Marie Thybo – Klinik Saga
8800 ViborgTlf. 24 34 20 03
kliniksaga@gmail.com

Lis Koopmann – Koopmann akupunktur
8420 KnebelTlf. 23 37 68 60
lis@koopmann.dk

Susan Kjærlund - The House of Balance
8310 Tranbjerg JTlf. 31 92 82 82
the-house-of-balance@outlook.dk

Helle Gravgaard Yde – Krop-i-balance
8600 SilkeborgTlf. 31 23 10 22
Helle@krop-i-balance.dk

Lene Nielsen – STRIB AKUPUNKTUR
Strib, 5500 MiddelfartTlf. 93 99 36 15
lene@strib-akupunktur.dk

Gitte Malling
– Columna massage og akupunktur
5500 MiddelfartTlf. 24 82 70 10
Gitte.malling@stofanet.dk

Ellen Klitgaard Nielsen - Djurs Akupunktur
8400 Ebeltoft Tlf. 51 41 38 76
djursakupunktur@gmail.com

Sys Marie Klitgaard Bøjen
- SB Akupunktur & Sundhed
8670 LåsbyTlf. 31 31 83 20

Lone Almind Gatten
9510 ArdenTlf. 61 35 25 42
Lone.tommy.gatten@gmail.com

Dorte Svenstrup - Energi-Harmoni Heimdal
Hoven, 6880 Tarm Tlf. 20 20 92 63
heimdal@stald-heimdal.dk

Jette Marie Bjerge – ViborgAkupunktur
8800 ViborgTlf. 20 46 62 28

Lilian Bengtsen
7100 VejleTlf. 23 45 40 54