Referat: Foredrag fra Glostrup den 26.10.2017

Referat af Jette Bach

Professor Messoud Ashina talte om de to typer migræne: Migræne og Kronisk migræne. Han fortalte om migrænetriggere og at man desværre stadig ikke har en kur til at helbrede migræne. Derefter gennemgik han de forskellige slags medicin mod migræne og deres virkninger og bivirkninger. Han fortalte om signalstoffer i hjernen og den sidste nye opdagelse af stoffet CGRP (Calcitonin Gen Relateret Peptid).

CGRP findes i de følenerver, som sidder udenpå hjernens blodkar og netop disse følenerver er involveret i migræne. Den nye medicin virker på den måde, at den blokerer signalstoffet CGRP og migræneanfaldet stoppes inden smerten udløses. Denne nye medicin virker lovende og man forventer godt 50% reduktion af månedlige migræneanfald.

Der var gode spørgsmål fra de fremmødte:
Er der bivirkninger ved den nye medicin?
Svar: Det ved man ikke, men foreløbig ser det ikke ud til at være bivirkninger.

Er der migræne i alle folkeslag i verden?
Svar: Ja, migræne findes i hele verden.

Virker cannabisolie?
Svar: Der er ikke evidens på det og det er meget dyrt at lave evidensbaseret forskning.

 

Om trigeminus neuralgi:
Læge og Ph.d. studerende Tone Heinskou overtog derefter podiet og forsatte med at fortælle om udredning og behandling af trigeminus neuralgi. Mht. årsagen til trigeminus neuralgi fortalte Tone, at 50% af de ramte har et blodkar, som ligger og trykker på trigeminusnerven. Hos de sidste 50% kender man ikke årsagen. Vigtigt er det at udelukke, at der ikke er tale om en hjernetumor eller sclerose. Tone gennemgik de forskellige typer af behandling: 1. medicin og deres bivirkninger 2. åben neurokirurgi, hvor man adskiller nerve og kar ved at isolere med teflon! Ja – det kan bruges nyttigt til andet end stegepander! 3. man kan lave en blokade i det trigeminale ganglion, hvor man stikker ind til denne via kinden. Hvis ingen af disse behandlinger virker, er der desværre ikke så mange andre muligheder. Vi siger tak til Messoud og Tone for
interessante oplæg om sidste nyt fra deres verden!