Nu skal det være slut med at købe store pilleglas i håndkøb!

Med de nye regler, kan man max få 20 stk. tabletter uden recept. Skal man bruge flere, skal lægen vurdere, om han skriver en recept på en større dosis.

Dette for både at begrænse et overforbrug og begrænse selvmord. I 1997, blev der begået 505 selvmordsforsøg med håndkøbsmedicin. I 2011 var tallet oppe på 1.246 personer.  Samtidig kommer omkring 3000 personer hvert år på hospitalet med forgiftning af piller. Hver dansker tager i snit 186 stk. svagt smertestillende piller årligt, viser tal fra Danmarks Apotekerforening. Det er langt flere end i vores nabolande Norge og Sverige.

Dødsens-farlige hovedpinepiller
Hvert år dør omkring 100 danskere af helt almindelige smertestillende piller. Pillerne indeholder bland andet stoffet ibuprofen, der kan give blødende mavesår. Henved 10 pct. Af de indlagte med denne slags maveblødninger dør. (Tallene er fra 2004 så det er sikkert steget betydeligt, da antallet af danskernes forbrug også er steget). Men det er kun omkring 5 dødsfald om året, der bliver indrapporteret til lægemiddelstyrelsen.

Ibuprofen findes i de smertestillende piller Ipren og Ibumetin. Jo ældre man er jo større risiko for at få dødelige maveblødninger. Man skal tage pillerne i over en uge, før der er en risiko. Det vurderes at omkring 100 danskere dør om året, som følge af maveblødninger efter at have taget ibuprofen. Mange opdager ikke de har maveblødninger. Symtomerne kan være sure opstød og smerter, der trækker opad i maven.

Større risiko med alderen
Der er større risiko for maveblødninger ved brug af recept-medicinen, fordi den ofte har en større dosis end håndkøbsmedicinen. Men det har også betydning hvor ofte og i hvor lang tid man tager pillerne.
Der er ingen risiko, hvis man blot tager pillerne, når man har hovedpine eller menstruationssmerter. Men hvis man tager dem “kronisk” alså gennem længere tid, så er risikoen der, siger Thirstrup. Han vurderer, at risikoen er størst, når man tager pillerne i over én uge. Men desuden spiller alderen også en rolle. Jo ældre, jo større risiko, fortæller Thirstrup. I de registrerede dødsfald var alle ofrene over 75 år.

Hovedpinepiller kan give fosterskader
Piller med ibuprofen kan give fosterskader. Efter en svensk undersøgelse advares gravide mod at spise pillerne. Også kvinder, som forsøger at blive gravide, skal holde sig væk fra dem, da de kan gøre kvinderne sterile. Undersøgelsen omfattede 2.500 svenske børn. 36 af dem havde misdannelser i hjertet – mødrene havde alle spist medicin med ibuprofen tidligt i graviditeten. De svenske apoteker bliver nu informeret om problemet.

Nyhederne TV2.dk/article.php/id-592631
Mange af jer har sikkert også set de udsendelser  på TV, der har været omkring Danmark på piller. Det er helt utroligt, så mange piller folk indtager dagligt og for dem med hovedpine fremkalder det bare det næste anfald. Det er en meget ond cirkel at komme ind i.

Men hvis man skal passe sit arbejde, og hovedet banker og intet hjælper, så er det jo man bliver desperat, det er jo naturligt. Men prøv andre alternativer som afslapning bl.a.:

  • Afslapningsmusik, gode nakkeøvelser og husk at få en gang massage af og til, det kan løse op for spændingerne, som man helt naturligt får, når man har mange smerter.
  • Sov ikke for længe når det er weekend, sæt evt. vækkeuret til, selv om det lyder umenneskeligt, når man har fri, men at sove for længe kan nemt udløse et anfald af migræne eller spændingshovedpine.
  • Tænk også over hvad du spiser og drikker. Husk at indtage rigeligt med vand især i varmen. Væskemangel kan også udløse hovedpinen.
  • Ved migræne, skal man heller ikke opholde sig længe i solen, brug solkat og solbriller. De fleste tåler heller ikke de stærke lysstråler.

Der var for nogen tid debat om triptaner uden recept  skulle indføres i DK, det er dog ikke sket. Man kan i både Sverige og Spanien og sidst så jeg dem i Tyskland, men kun i 2 stk. pakninger og de var dyre! De findes sikkert receptfrie i endnu flere lande.