Migrænepatienters livskvalitet kan øges med optimal behandling

Cirka 15 procent af den danske befolkning lider af migræne, og en ny undersøgelse viser, at migrænen har store konsekvenser for patienternes privat- og arbejdsliv. Alligevel nøjes de fleste med håndkøbsmedicin – også selvom de gerne vil vide mere om andre medicinske behandlingsmuligheder. En ekspert efterlyser, at patienterne regelmæssigt får vendt andre medicineringsmuligheder med deres læge.

Migræne er noget nær en folkesygdom, som plager rigtig mange danskere, og hvor de typiske symptomer under anfaldet er både smerte og kvalme. I en ny undersøgelse foretaget af Webpol har over 500 migrænepatienter besvaret en række spørgsmål vedrørende deres migræne.

Konklusionen er meget klar: Migrænepatienterne angiver, at sygdommen har store konsekvenser for både deres privat og arbejdsliv, og det medfører både flere sygedage, ligesom det går ud over familien og sexlivet (se tabel 1 og 2). Undersøgelsens resultat stemmer overens med de erfaringer, man gør sig på Danmarks førende center for migræne forskning, Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital.

Siger nej til karriere og lederstillinger
”Det typiske er, at patienterne kan have svært ved at passe deres arbejde og melder fra i forhold til karriere og lederstillinger. Og i privatlivet må de sige nej til mange aftaler, hvilket kan være hårdt for både familie og venner. Dertil kommer, at patienterne kan have en angst i forhold til, hvornår de igen bliver invalideret af deres migræne. Samlet set har deres migræne mange sociale omkostninger for dem,” fortæller centerets leder, professor, dr.med. Rigmor Højland Jensen.

Én af de patienter, som har været meget plaget af sin migræne, er Iben Mønich:
”Jeg har haft migræne i 15 år og har taget medicin i de sidste 10 til 12 år. Nogle gange er mine anfald så alvorlige, at jeg ikke magter andet end at gå op i seng. Det går ikke mindst ud over min familie og min lille datter,” fortæller Iben Mønich, der ofte lider af meget langvarige migræneanfald. De værste anfald har varet i tre dage, og ligesom et flertal af danske kvinder lider Iben også af migræne i forbindelse med sin menstruation (se tabel 3).

Tal med lægen om ny medicin
Samtidig viser undersøgelsen, at til trods for de alvorlige gener, som mange migræne patienter oplever, nøjes de fleste med håndkøbsmedicin – og langt de fleste har taget den samme medicin i mange år (se tabel 4 og 5).

På Dansk Hovedpinecenter mener Rigmor Højland Jensen ikke nødvendigvis, det er forkert, når migrænepatienter køber håndkøbsmedicin, som mange af dem kan have god effekt af. Men det er helt afgørende, at patienterne har fået deres læge til at vurdere, hvad der den rette medicin. Og ikke mindst, at de regelmæssigt taler med deres læge om andre og nyere medicineringsmuligheder. ”Mange patienter har den opfattelse, at de ikke rigtigt kan gøre noget ved deres migræne. Ikke mindst, hvis de har haft nogen i familien, som også har haft migræne. Men der er så meget ny medicin og viden om sygdommen.  Derfor er det vigtigt, at patienterne regelmæssigt taler med deres læge og måske prøver nogle af de nye præparater. Ikke mindst, hvis man lider af lange migræneanfald kan det være tilrådeligt at anvende de specifikke migrænemidler som triptaner,” siger Rigmor Højland Jensen.

Vil gerne høre om anden medicinsk behandling
Selvom Iben Mønich har fået medicin mod sin migræne i over 10 år, har hun hele tiden taget den samme medicin. Og da hun på et tidspunkt skiftede læge, fortsatte den nye læge blot med at ordinere den samme medicin som den forrige. Ifølge undersøgelsen er 57 procent af patienter med migræne interesseret i at høre om andre medicinske behandlingsmuligheder, og Iben Mønich er én dem, som savner, at hendes læge selv bringer nye medicineringsmuligheder på banen. Ikke mindst fordi hun som mange andre lider af langvarige migræneanfald på over 6 timer.

”Jeg er sådan set meget godt tilfreds med den medicin, jeg får. Men især de dage, hvor jeg har haft langvarige angreb, uden at jeg kan komme migrænen til livs, burde jeg nok tage noget andet. Derfor er jeg selvfølgelig interesseret i, at min læge selv bringer nye muligheder i spil. Ikke mindst fordi jeg har taget den samme medicin rigtigt længe,” siger Iben Mønich.

PERSPEKTIV: Migræne- og Hovedpineforeningen vil have bedre behandling og medicinering
Migræne- og Hovedpineforeningen kender alt for godt til medlemmer, som bliver fyret eller skilt på grund af deres migræne. Derfor rådgiver foreningen deres medlemmer til aldrig at tage imod den næstbedste behandling, men altid at være opsøgende i forhold til ny medicin.

”Håndkøbsmedicin er kun godt til spændingshovedpine, men har man migræne virker det ikke bedre end at spise Gajoler. Derfor siger vi til vores medlemmer, at de skal prøve noget andet, hvis deres medicin ikke fungerer ordentligt. Triptaner er eksempelvis effektivt for 70 pct. af patienterne, men der er fortsat mange, der ikke har hørt om det,” siger formanden Hanne Johannsen og tilføjer:

”Vi siger også til vores medlemmer, at hvis ikke de føler sig ordentligt vejledt af deres læge, er det vigtigt, at de bliver henvist til en neurolog. Og at de insisterer på at få en henvisning, selvom der er mange læger, der ikke er så meget for det. Der er ingen grund til at affinde sig med sin migræne, før man er blevet ordentligt undersøgt, og der er fundet den rigtige behandling.”


Tabel 1: Har din migræne betydning for dit privatliv?

  Antal Pct.
Når jeg har migræne, går det ud over min familie 371 59,50%
Når jeg har migræne, går det ud over mit sexliv 213 39,90%
Når jeg har migræne, går det ud over mine fritidsinteresser 256 48,20%
Min migræne er ikke til gene for min privat- eller fritidsliv 115 21,70%
Ved ikke 28 5,30%
Total 532 100,00%


NB: I tabel 1 har respondenterne kunne afgive flere svarTabel 2: Hvordan har din migræne betydning for, om du kan passe dit arbejde?

  Antal Pct.
Jeg har flere sygedage, end jeg
ellers ville have haft
123 23,00%
Jeg har sværere ved at passe mit arbejde,
når jeg har migræne
183 34,50%
Min migræne kan være til gene i løbet af en arbejdsdag 206 38,70%
Min migræne har haft økonomiske konsekvenser for mig 17 3,20%
Min migræne kan gå ud over mit humør 210 39,50%
Min migræne er ikke til gene for mit arbejdsliv 105 19,70%
Ved ikke 12 2,02%
Total 532 100,00%


NB: I tabel 2 har respondenterne kunne afgive flere svarTabel 3: Oplever du migræne i forbindelse med din menstruation?

  Kvinder Total
  Antal Pct. Antal Pct.
Ja, men jeg har også migræne, når jeg ikke har menstruation 126 38,50% 126 38,50%
Ja, jeg har udelukkende migræne i forbindelse med menstruation 39 12,00% 39 12,00%
Nej, jeg oplever ikke migræne i forbindelse med menstruation 145 44,40% 145 44,40%
Ved ikke 16 5,00% 16 5,00%
Total 327 100,00% 327 100,00%
Tabel 4: Hvordan behandler du normalt din migræne?

  Antal Pct.
Med håndkøbspræparater 314 59,00%
Med receptpligtig smertestillende medicin 159 29,90%
Med triptaner 13 2,50%
Jeg behandler ikke min migræne 85 15,90%
Total 532 100,00%
Tabel 5: Hvor længe er det siden, du sidst har skiftet migrænemedicin?

  Antal Pct.
Inden for de seneste seks måneder 37 6,90%
Har skiftet for ca. 1/2 - 1 år siden 24 4,50%
Har skiftet for ca. 1 - 2 år siden 47 8,90%
Har skiftet for ca. 2 - 3 år siden 32 6,00%
Har skiftet for ca. 3 - 4 år siden 15 2,80%
Har skiftet for ca. 4 - 5 år siden 8 1,60%
Har ikke skiftet migrænemedicin indenfor de seneste 5 år 338 63,40%
Ved ikke 31 5,90%
Total 532 100,00%


Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er foretaget af Webpol og finansieret af pharmavirksomheden Berlin-Chemie. I alt 6012 danskere er i
første omgang blevet kontaktet med henblik på at medvirke i undersøgelsen. Der er blevet interviewet 1218 personer, og resultatet bygger på svar fra 532 personer, som har svaret ja til, at de lider af migræne.