Ny migrænemedicin har ikke effekt på særlig ansigtssmertesygdom

​Et studie foretaget af Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet - Glostrup viser, at CGRP-antistofbehandling ikke har effekt på trigeminusneuralgi. Resultaterne er publiceret i The Lancet Neurology.

Afdækning af potentiel smertebehandling: Dansk Hovedpinecenter undersøgte med studiet, om CGRP-antistoffet erenumab kunne have en effekt på patienter med trigeminusneuralgi. Trigeminusneuralgi er en ansigtssmertesygdom, der giver invaliderende, intense smertejag i den ene side af ansigtet. CGRP-antistof er en ny type smertebehandling, som bliver brugt til visse migrænepatienter. I forsøget behandlede forskerne én gruppe med erenumab og én gruppe med placebo. Konklusionen er, at der ikke var signifikant forskel mellem de to grupper på, hvor mange patienter der responderede på behandlingen ved at få et fald på 30% i smerteintensiteten. Der var heller ikke forskel i faldet i antallet af smertejag imellem de to grupper.

Kort om studiet: Studiet involverede 80 patienter med trigeminusneuralgi og blev udført i perioden 2019-2021. Patienterne blev delt randomiseret op i to grupper. Den ene gruppe modtog CGRP-antistofbehandling. Kontrolgruppen fik saltvand. Hverken læger eller patienter blev oplyst om, hvilke patienter der modtog hvad. Studiets formål var at undersøge, om der var forskel på hvor mange patienter i hver gruppe, der oplevede et fald på 30% i smerteintensiteten, når man sammenlignede en 4 ugers periode før behandling med en 4 ugers periode efter behandlingen.