Migræne Kirugisk Klinik i Berlin

Jeg har skrevet til Dr. Muhlenberger på Migræne Kirugisk klinik i Berlin, da vi gerne vil have dette emne mere udbygget. Hvis nogen med meget slemme anfald kan hjælpes, mener vi det er vigtigt, at de får alle oplysninger. Her er hvad Dr. Muhlenberger skriver tilbage:

Den kirugiske behandling af migrænepatienter har bredt sig i de senere år, især i Amerika. Jeg ved at neurologer har travlt med at hævde, at der ikke er nogen videnskabelig grundlag for dette, men intet er længere fra sandheden. Metoden er blevet evalueret i en farce-kirugisk undersøgelse, som svarer til et dobbeltblindt design.

Vores klinik som vi åbnede i København for tre  år siden, lukkede de danske sundhedsmyndigheder fordi de tilbagekaldte vores licens, uden at give nogen grund. Vi modtager stadig et stigende antal spørgeskemaer fra danske patienter via vores hjemmeside, de kommer til Tyskland eller England for en aftale. 

I kan se mere på den danske hjemmeside www.migraine-surgery-centre.com/de/dk/home.html. Der vil du nemt kunne finde svar på spørgsmål (f.eks. Mere end 20 undersøgelser om spørgsmålet PDF til download).

Behandlingen er dækket af private forsikringer i Tyskland og Schweiz. Men ingen fra DK har fået godtgjort omkostningerne. De tre største forsikringsselskaber, luftfartsselskaber i USA (herunder Medicare) har medtaget vores behandlinger i deres  portofølge og betaler for behandlingen, det har betydet rigtig meget for antal af opererede patienter.

De tre hovedbudskaber til denne behandling er ganske enkelt: 
1. Dette er ikke nogen universalmiddel eller helbredelse for alle migrænepatienter. 
2. Det afhænger af testen, testen simulerer operation, så patienten og kirurgen ved præcis, hvad de kan forvente. 
3. Vores brug af Botox har absolut intet tilfælles med, hvordan neurologer bruger det.


Vi er blevet spurgt om Dansk Hovedpinecenters holdning til den operation for migræne, som bl.a. tilbydes på en klinik i Berlin. Ved operationen fjernes en lille muskel typisk omkring øjet eller i tindingen. Ideen bag denne operation er, at musklen muligvis trykker på en gren af ansigtets følenerve og dette tryk skulle kunne fremkalde migræne. Der foreligger kun enkelte studier, der tyder på en effekt, men de studier er metodemæssigt helt utilstrækkelige og efter vores mening er der slet ikke tilstrækkelig bevis for effekten til at vi kan anbefale denne behandling.

Der er et stort behov for yderligere studier og vurdering fra andre uafhængige forskningsgrupper, før man kan udtale sig mere nøjagtigt om effekt og bivirkninger ved denne operation.

Med venlig hilsen
Lars Bendtsen og Rigmor Jensen
Dansk Hovedpinecenter, Neurologisk afdeling