Hovedpineekspert bliver professor i neurologi

Overlæge Messoud Ashina er pr. 1. juni 2014 ansat som professor ved Københavns Universitet i neurologi med særligt fokus på såkaldt ”Human Neurovascular Research” ved Institut for Klinisk Medicin, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Til professoratet er knyttet en stilling som overlæge ved Glostrup Hospital. 

Messoud Ashina har været involveret i hovedpineforskning på Glostrup Hospital siden 1995. Han har de sidste syv år været klinisk lektor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og her har han etableret sig som uafhængig forskningsleder.

Fremadrettet fokuserer Messoud Ashinas forskning på udvikling og anvendelse af nye metoder til at studere de grundlæggende mekanismer i hjernens blodkar hos raske mennesker og mennesker med migræne, blodpropper i hjernen og epilepsi.

Et af de store spørgsmål, der skal besvares er: Hvordan starter et migræneanfald? Messoud Ashinas interesse drejer sig i den forbindelse om at opdage de mekanismer, der sætter migræne i gang.

Målet er at få en bedre forståelse af de komplekse fysiologiske ændringer i hjernens blodkar, der udgør neurovaskulære sygdomme, og at omsætte denne viden til bedre patientbehandling.

Messoud Ashina stræber blandt andet efter at opdage migrænespecifikke biomarkører (en slags molekylære fingeraftryk).

Som det er i dag bliver diagnosen migræne stillet på baggrund af interviews med patienterne. Vi prøver at finde migrænespecifikke biomarkører, altså fingeraftryk der er specifikke for migræne. Det ville gøre os i stand til bedre at forstå mekanismerne, der sætter migræne i gang og ultimativt til at finde en bedre behandling for migræne, siger Messoud Ashina.

Messoud Ashina har skrevet flere end 200 videnskabelige artikler, abstracts og bogkapitler. Han har blandt andet været publiceret i førende internationale tidsskrifter som Lancet, Lancet Neurology, Brain, Neurology, Cephalalgia, Pain og Human Brain Mapping. I 2011 modtog han det prestigefyldte ”Clinical research scholarship” fra The Novo Nordisk Foundation.

Messoud Ashina er en omhyggelig, meget velbegavet læge og forsker, der med stor ihærdighed har udviklet sig i Danmark og samtidig har overhalet de fleste af os på både det faglige og  det sociale plan. Når han fokuserer på et klinisk eller forskningsmæssigt problem, bliver der gået til makronerne, mens han spiller på hele sit store netværk og løser problemet. Dejligt med denne kompetente dynamik, siger ledende overlæge Allan Andersen,  Neurologisk Afdeling, Glostrup Hospital.

For yderligere oplysninger

Kontakt Messoud Ashina via Glostrup Hospitals pressetelefon på tlf.: 21 46 60 30.