Har du tit hovedpine? Skærer du tænder?

Hvad er bruxisme?

Bruxisme er hyppigt gentagne bevægelser af tænderne mod hinanden med relativt stor kraft uden grund. Det kan være gnid – det er det vi kalder at skære tænder. Eller pres – tænd-erne presses (hårdt) mod hinanden og holdes presset sammen i længere tid. Det kan være klapren, som når vi fryser. Eller andre former for bevægelse af tænderne i underkæben mod tænderne i overkæben. Bruxisme kan give hovedpine, ansigtssmerter og spændinger. De store tyggemuskler spændes hver gang underkæben bevæges. Og som med alt muskelarbejde: funktion giver træning og musklerne bliver større og stærkere. Men i nogle tilfælde fører det også til overbelastning. Overbelastning giver smerter. 

Bruxisme kan ikke helbredes, men...
Vi ved for lidt om årsagen til, at nogen mennesker bruxer og på nuværende tidspunkt kan bruxisme ikke helbredes. 

GrindCare er en ny behandlingsmetode, der er udviklet i Danmark i samarbejde med forskere på Tandlægeskolen i Århus. En elektrode, der er placeret på den store tindingemuskel registrerer, når musklen spændes og udsender en lille impuls, der afbryder bruxismen. Contingent Electrical Stimulation kaldes denne feedback mekanisme. Impulsen føles som en kildren på huden og brug af GrindCare forstyrrer ikke søvnen. 

GrindCare kan styre bruxismen
Forskning i effekten af GrindCare finder sted på flere centre i Danmark fx på Tandlægeskolen i Århus og på hovedpinecentret i Glostrup og i udlandet. GrindCare kontrollerer bruxismen ved at stoppe musklen, når den aktiveres. Antallet af sammenbid og specielt kraften i disse og deres varighed nedsættes markant. Typisk med op til 50%. En halvering af bruxismen betyder for de fleste, at symptomerne forsvinder eller i det mindste mindskes mærkbart. I en undersøgelse blandt GrindCare brugere1) oplyser 88%, at GrindCare har reduceret både hovedpine og spændinger i kæbe og ansigt. 

 

Kan GrindCare hjælpe dig?
Har du har mistanke om, at du skærer tænder, men er i tvivl om GrindCare er noget for dig? Du kan leje GrindCare på et GrindCare center. Sammen aftaler I en testperiode på 4-5 uger. På basis af data indsamlet i testperioden og dine egne erfaringer vil GrindCare centret rådgive dig om eventuel køb af GrindCare.