Fysioterapi som middel mod hovedpine

af Lars Falkenhøj Nielsen

Min egen interesse for hovedpine begyndte i november 2008, da jeg forstuvede nakken. Efter 2 år med stigende hovedpine fik jeg i 2010 konstateret diagnosen ”Arnold Chiari Malformation”. En sjælden diagnose, som 300 danskere dengang led af.

Min kollega Rene Korsager og jeg begyndte derefter målrettet at arbejde med at udvikle behandlingsmetoder og træningsmetoder, velegnet til ”Arnold Chiari Malformation”. Det blev hurtigt klart at, det også havde en gavnlig effekt på ”Syringomyeli” og andre diagnoser inden for rygmarvsskader, hvor hovedpine er stort problem. De efterfølgende år, gik med at udvikle yderligere metoder til behandling og træning af forskellige hovedpinediagnoser og -patienter, da Københavns Universitet i 2016 udbød ”Master of Headachedisorder” tilmeldte jeg mig og blev som den eneste fysioterapeut optaget.

I foråret 2018, mens jeg skrev på min master, begyndte jeg at udvikle ”hovedpine­udredningen” der skulle være et værktøj til at udrede komplekse hovedpiner, og forhåbentlig finde frem til den rigtige behandling og træning. Da den sidste eksamen var veloverstået i sommeren 2018, blev den foreløbige plan for hovedpineudredningen taget i brug.

For bedre at kunne bruge den erfaring der ville blive skabt, blev alle hovedpineudredninger registreret, og der bliver ført statistik med diagnoser, varighed, alder og meget andet. I oktober i år havde 130 patienter været igennem en hovedpineudredning.

 

 
 
 

De fleste der kommer til en hovedpine­udredning kommer på grund af et traume. Det er ofte hjernerystelser som er opstået i forbindelse med sport, arbejde, eller i fritiden. Nogle gange kan selv små stød udløse en hovedpine. Det kan for eksempel være, at man vender sig rundt i køkkenet og støder hovedet ind i en skabslåge. Traumer kan også være trafikulykker. Jeg har set flere, der har oplevet trafikuheld, hvor det på skadestuen konstateres at det ikke bløder og intet er brækket. Kort tid efter opstår hovedpinen, der år efter stadig hænger ved.

Et andet traume, som nogle måske ikke selv opfatter som traume, er fødsler. Især de komplicerede fødsler med akut kejsersnit eller lignende. Ofte vil et skævt-vreden bækken, give asymmetri i kroppen, som giver spændinger i nakken med hovedpine til følge i mange år efter. Typisk har disse mødre gået rundt med hovedpine i mange år.

Hjernerystelser i sport er også en stor ”leverandør” af hovedpiner. Der sker årligt 25.000 hjernerystelser i sport blandt de 15-25-årige, og ca. 10% giver skader der stadig er der mange år efter. Dette ser jeg især ved håndbold, fodbold og ridesport, men også motocross og mountainbike er godt med.

Den næststørste gruppe har indtil nu været det mange kalder spændingshovedpine. Det er ofte forårsaget af dårlige arbejdsstillinger, stress, dårlig holdning, eller noget helt andet. Jeg ser ofte at, det der først er diagnosticeret af lægen som spændingshovedpine, skyldes en gammel skade der giver spændinger. F.eks. et låst ribben eller en skadet skulder.

 

 
 
 
 
 

De migrænepatienter jeg ser til hovedpineudredning har ofte en længere medicinsk udredning bag sig. Nogle har derudover tidlige prøvet fysioterapi, massage, kraniosacral terapi eller andet. Da migræne er en neurologisk sygdom i hjernen, kan den være svær at angribe manuelt udefra. Der er dog flere faktorer nedenfor hovedet, der kan påvirke migrænen. Der er forsket en del i, hvilke muskler og hvilke triggerpunkter der påvirkes under et migræneanfald. Det kan derfor undre at der ikke er forsket mere i, hvordan behandlingen af disse muskler og triggerpunkter kan påvirke migrænen. Det er langtfra lykkedes at knække koden til migrænen, men en effektiv behandling af de medfølgende gener i hovedet og på resten af kroppen har vist sig at kunne reducere mængden af anfald, varigheden og intensiteten af de enkelte anfald.

 

 

Beskrivelse af elastikøvelsen

Du placerer en bred træningselastik på din pande, og fører den én gang rundt om hovedet. Derefter holder du den ud i din arm, og rotere så hovedet til modsatte side med elastikken som modstand.
Dine nakkemuskler tættest på kranie
-kanten bliver således styrketrænet.

Se flere øvelser her

Medicinoverforbrugshovedpine er velkendt i hovedpinekredse, men det er ikke dem jeg ser flest af i klinikken. Kategorien ”Andre” dækker blandt andet over lavtrykshoved­pine, højtrykshovedpine (IIH) trigenimus neuralgi, kæbeproblematikker, øjenproblematikker, Hortons, og meget andet.

Den opmærksomme læser har nok bemærket, at antallet af hovedpinediagnoser langt overstiger 130 patienter. De fleste patienter der kommer med hovedpine, har mere end én type hovedpine. Udfordringen ligger i, at skelne de enkelte hovedpinediagnoser, og behandle dem hver for sig.

Med 73% kvinder og 27% mænd er den typiske hovedpinepatient kvinde. Hun er i gennemsnit 40,8 år og har haft hovedpine i 12,3 år. Når det er sagt, så er hovedpine meget individuelt. Den yngste har indtil nu været en dreng på 14 år, og den ældste en dame på 72 år. Enkelte har haft hovedpine i nogle få uger, andre i mange årtier. Erfaringen fra de første 130 patienter tyder på, at omtrent 4 ud af 5 hovedpinepatienter kan have gavn af fysioterapi, men det variere en del efter diagnosen.

Med den store forskel i patienterne, på både alder, sygdomsforløb, diagnoser og køn, er det vigtigt af fysioterapeuten ser bort fra de vanlige og ofte standardiserede undersøgelses- og behandlingsforløb. Ofte er det nødvendigt at tilpasse undersøgelsen, behandlingen og træningen til den enkelte hovedpine. En af de mere generelle nakkeøvelser, der kan bruges til de fleste, finder du her på siden. Den kræver kun en elastik, og eventuelt et sted at binde elastikken fast. 

Udviklingen af den helt rigtige måde at undersøge og behandle forskellige hovedpinepatienter på, er under stadig udvikling og det bør den også være, på samme måde som lægevidenskaben konstant udvikler ny og bedre medicin mod hovedpine.

Lars Falkenhøj Nielsen

Fysioterapeut, Cert. MDT, ”Master i Hovedpine”

FysioDanmark Varde-Esbjerg-Billund www.varde-fysio.dk/hovedpine

 

FAKTA!

Arnold-Chiari-syndrom er en medfødt misdannelse, hvor en del af lillehjernen er presset ned gennem bunden af kraniet og ned i rygmarven.

www.onlinelaege.com/18/2023.html

www.varde-fysio.dk/syrinx-og-chiari

Master i Hovedpine se:
www.mhd.ku.dk