Altings foranderlighed – et lille skriv om hvad vi måske alligevel kan, når vi ikke kan gøre noget!

Skrevet af: Gitte Bundgaard - Autoriseret psykolog.

Loven om altings foranderlighed er ikke en formel lov som Grundloven eller de fysiske love, men findes der mon noget i livet, der over en given tid ikke er foranderligt? Lige nu forandres det meste omkring os i en sådan hast, at store dele af verden har mistet pusten, ja bogstaveligt talt ikke tør trække vejret.

Hvad betyder forandringerne som følge af Covid-19 for dig, som måske længe har ventet på en undersøgelse hos neurologen, som nu er udsat?

For dig som lige nu ikke kan fortsætte behandlingen på hovedpineklinikken? Hvad betyder det, hvis du i forvejen forsøger at håndtere en hverdag med smerter og nedsat overskud, og nu også skal bekymre dig for dine kæres helbred, for dit job, for at kunne betale huslejen? Hvordan møder vi det, som er ude af vores hænder, det som allerede har meldt sin ankomst i vores liv? Den uønskede gæst, som nægter at forlade vores hjem, selvom vi meget insisterende peger i retning af hoveddøren.

Medfølelse og accept er to fremtrædende begreber inden for nyere tids psykologi. Det er måder hvorpå vi kan forholde os til livet generelt, men også mere specifikt kan forholde os til mødet med eventuel stress, angst og usikkerhed opstået som følge af de forandringer Covid-19 bringer med sig.

Medfølelse kan opleves i det øjeblik vi trøster det lille barn med det forslåede knæ, eller når vi lytter til en kær ven, der i fortrolighed deler en svær situation. Måske oplever du medfølelse i disse dage, som vidne til, at mennesker kæmper for deres liv og levebrød i store dele af verden. Medfølelse kan opstå i genkendelsen af, at vi alle har det til fælles, at vi er sårbare, og at livet bringer svære ting med sig.

Accept af gæsten der uventet dukkede op i vores liv. Accept af det, som befinder sig uden for vores kontrol, eksempelvis hvor længe der går inden vi kan færdes frit igen, eller om andre overholder reglerne for at holde afstand. Accept kan være en villighed til at indse, hvad vi rent faktisk kan gøre noget ved. Vi kan slukke for nyhederne for en stund, vi kan gå en tur eller handle ind for naboen.

Ofte og uden at tænke over det, reagerer vi på usikkerheden, på det som vi troede skulle være, men ikke blev, og på alt det vi ikke kan regne ud. Lige nu reagerer vi på forandringerne opstået som følge af Covid-19. Måske skælder vi ud, blive bange, forsøger at lade som ingenting. Vi leder efter noget, der kan få os til at føle glæde og sikkerhed her og nu.

Tjekker telefonen et utal af gange i løbet af dagen, forsøger at bremse katastrofetankerne med tilfældig underholdning over nettet, rydder op i køkkenskabene for tredje gang på en uge. I forsøget på at undvige det smertefulde, er der risiko for at vi udtrættes både mentalt og fysisk. Det er intet forkert i at reagere, men vi kan spørge os selv, om det vi foretager os lige nu i forsøget på at takle forandringerne, er hjælpsomt? Medfølelse og accept kan hjælpe os i mødet med det, som vi ikke kan gøre noget ved.

Forsøg at have tålmodighed og venlighed med dig selv og dine omgivelser, særligt i denne tid. Spørg dig selv, hvad er vigtigt for dig at have i dit liv, som det nu er, med de forandringer det har bragt med sig? Pas på dig selv og på hinanden. Husk at hvert øjeblik er en mulighed for at begynde på ny, en mulighed for at bringe medfølelse og accept og hjælpsomme beslutninger ind i det du tænker, og det du foretager dig.

 
 
 
 
 

En lille øvelse omhandlende medfølelse og accept!

Du kan læse den først, og efterfølgende afprøve den:

  • Sæt dig til rette, luk eventuelt dine øjne
  • Ret din opmærksomhed på hele kroppen, og hvor den støttes af stolen og gulvet
  • Ret din opmærksomhed på eventuelle tanker, følelser og kropsfornemmelser du oplever
  • Hvis muligt tillad det som opleves uden at ville ændre på det, uden at gå i dialog med det
  • Anerkend det som opleves, selv om det muligvis er uønsket. Er det muligt at bringe tålmodighed og venlighed med i kontakten med det svære som opleves
  • Ret din opmærksomhed mod din vejrtrækning. Ind- og udåndingen, sid en kort stund med opmærksomheden på din vejrtrækning
  • Udvid din opmærksomhed til atter at indbefatte hele kroppen
  • Træk vejret dybt tre gange, åben dine øjne