Kongres i London

Skrevet af Maren Eriksen, Hovedpinesygeplejerske, Master of Headache Disorder

Fra den 6. til den 9. september i år var jeg så heldig, qua mit arbejde som hovedpinesygeplejerske, at have det privilegium at få mulighed for at deltage i MTIS 2018 (Migraine Trust International Symposium) i London. MTIS er en konference omhandlende migræne og hovedpine, der har eksisteret siden 1976 og som gennemføres hvert andet år. På konferencen samles mange af verdens førende hovedpineeksperter og internationale forskere samt andre, der arbejder med migræne- og hovedpinepatienter i det daglige. Hensigten er at dele de seneste forskningsresultater og viden samt diskutere aktuelle tendenser indenfor behandling og forebyggelse og gennem debat og udveksling af idéer og erfaring, fremme en bedre forståelse af migræne og behandling.

På konferencen var der arrangeret forskellige undervisningssessioner man kunne deltage i – nogle krævede tilmelding i forvejen, andre var åbne, så man bare kunne møde op. Derudover var der standere med postere, der delte resultater fra forskellige studier relateret til migræne og hovedpine og en hal med stande, hvor forskellige firmaer som blandt medicinalindustrien eller foreninger med relation til migræne og hovedpine var repræsenteret.

I år var der arrangeret en undervisningssession for hovedpinesygeplejersker. Der findes desværre ikke så mange af os, hvilket også blev tydeliggjort til dette arrangement med ca. 25 deltagende sygeplejersker fra hele verden, hvoraf de 4 af os kom fra Danmark. Ikke mange ud af mere end samlet 800 deltagere på kongressen.

Nogle af emnerne i undervisningssessionen for sygeplejersker omhandlede, hvad vi skal være opmærksomme på som hovedpinesygeplejersker, når vi i det daglige interviewer patienter med migræne, da det kan have stor indflydelse på behandlingen, at få de korrekte og fyldestgørende oplysninger. Der var også fokus på vigtigheden af, at migrænepatienter har den rigtige og nødvendige viden i forhold til at kunne fungere med migræne i hverdagen. Desuden undervisning i søvn, der kan være en trigger for migræne, både hvis man får for meget eller for lidt. Men også søvnforstyrrelsers generelle indflydelse på migræne (blandt andet søvnapnø) samt hvordan man kan vejlede patienten i at få hjælp til en god nattesøvn, der også kan have stor betydning for migræne- og hovedpinepatienten. Alt sammen brugbart i det daglige arbejde som hovedpinesygeplejerske.

Det kan være svært at vælge, hvad man skal deltage i til sådan en konference, da der er så meget interessant og fordi man har lyst til at få så meget ny viden med hjem til brug i det daglige arbejde som muligt. Et lille udpluk af de forskellige emner at vælge imellem var; Genetik og migræne, Medicinoverforbrugshovedpine, Migræne og hormoner, Diagnosticering af børn, Migræne hos kvinder, Behandling af migræne og meget, meget mere.

På standere med postere var der flere spændende studier repræsenteret – store som små. F.eks. et lille upupliceret studie, hvor man har undersøgt intensiteten af brug af smartphone hos 301 deltagere og konkluderede at hyppig brug af smartphone kan være en trigger for migræne. Desuden et lille pilot studie med 56 deltagende med migræne, hvor man havde undersøgt effekten af deltagelse på hovedpineskole, hvor der var blevet undervist i migræne, behandling, triggerfaktorer, medicinoverforbrugshovedpine, brug af hovedpinedagbog, søvn, angst, motion og håndtering af de udfordringer, der kan være med at have migræne. Over 80 procent af de deltagende havde oplevet, det havde gjort en positiv forskel for dem i håndtering af deres migræne i det daglige. Konklusionen på pilot studiet var, at det opleves af patienter, det har positiv indflydelse at blive undervist i migræne samt håndtering af den. Desuden blev det oplevet som meget positivt at møde ligesindede. Det er et lille studie, men som hovedpinesygeplejerske et sted, hvor der tilbydes hovedpineskole, kan jeg kun stemme i med, at det er min erfaring det gør en stor forskel for patienter med migræne og/eller hovedpine at blive undervist i ovennævnte emner. Desværre er hovedpineskolen enkelte steder skåret væk grundet besparelser.

Når jeg tager hjem fra sådan en konference, kan jeg ikke undgå at være lidt stolt af at være fra Danmark. Vi havde dygtige kapaciteter indenfor migræne og hovedpine repræsenteret med blandt andet undervisere som Rigmor Jensen, Messoud Ashina, Faisal Ahmed og Nunu Lund. Selvom det som migrænepatient måske ikke altid føles sådan, så er Danmark faktisk et af de førende lande indenfor forskning og viden omkring migræne og hovedpine og det kan mærkes når man er ude i den ”store verden”.

Gå tilbage