Forebyggende medicin til migrænepatienter

Magasinet Helse febr. 2007 af Lars Bendtsen overlæge ved Dansk Hovedpinecenter

Migræneforebyggelse
Der er i mange år blevet forsket meget i forebyggende migræneanfald, mens der næsten ikke har været forsket i forebyggende behandling. Der er imidlertid nu udført tre store studier af den forebyggende effekt af midlet Topimax, som oprindeligt er udviklet som epilepsimedicin.

Studierne viste, at omkring halvdelen af migrænepatienterne fik nedsat antallet af migræneanfald med 50% eller mere, når de tog Topimax. Dette har medført, at midlet nu er registreret som forebyggende behandling af migræne i en lang række lande incl. Danmark.

Effekten af Topimax er nogenlunde lige så stor som effekten af de andre kendte forebyggende midler mod migræne. Disse udgøres bl.a. af midler mod forhøjet blodtryk (propranolol og metoprolol) samt epilepsimidlet valproat. Der er imidlertid stor forskel på bivirkningerne ved disse midler. Det er derfor værdifuldt for lægen, at have flere forskellige former for medicin at vælge imellem.

Hvem skal have forebyggende medicin mod migræne ?
Da alle midlerne har bivirkninger, anbefales det kun at tage forebyggende behandling, hvis man er meget generet af sin migræne. En tommelfingerregel siger, at hvis man har to til tre svære anfald om måneden til trods for, at man tager sin anfaldsmedicin, kan det være på sin plads at tage forebyggende medicin.
Inden man starter forebyggende behandling, skal det sikres, at faktorer, der kan udløse migræne, fx stress, er forsøgt minimeret, og at der gives den bedst mulige anfaldsbehandling.

Overforbrug af smertestillende tabletter eller anfaldsmedicin mod migræne skal ligeledes være udelukket. Hvis disse ting er opfyldt, kan forebyggende medicin mod migræne ofte mindske forbruget af smertestillende tabletter og øge livskvaliteten ved at nedsætte antallet eller sværhedsgraden af anfald.

Al forebyggende medicin skal tages i tre måneder før man kan måle effekten.

 

Topimax har bivirkninger som snurrende fornemmelse i hænder og fødder, skulle mindskes hvis man drikker appelsinjuice. Kan give nyresten. En del får koncentrations- og talebesvær og træthedsfornemmelser. Det er de ting vi hører om her i foreningen.

Der er flere der har prøvet riboflavin (B2 vitamin) 400 mg som forebyggende og også Q 10 samt fiskeolietabletter med held.

Hanne Johannsen