Ferie og migræne

Sommerferien står for døren, og for mange er det en kærkommen lejlighed til at tage en pause fra en ellers travl hverdag og tilbringe noget kvalitetstid med familien. Forventningerne er høje, for sommerferien er ofte et af årets helt store højdepunkter, og hele familien har glædet sig i månedsvis. Desværre lægger migræneanfald og dage med hovedpine ofte en dæmper på ferieglæden, for selvom det er ferietid og dermed tid til afslapning, får de færreste lov til at slippe for migræne. Lyder det bekendt? I så fald er du ikke alene. Mange oplever nemlig, at migrænen forværres i ferien, hvilket selvsagt er rigtig frustrerende, når nu der er lagt op til hygge og nærvær i familiens skød. Migræne og Hovedpineforeningen har talt med lederen af Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital, Rigmor Højland Jensen, for at få svar på, hvorfor migræneanfaldene kommer hyppigere, når man holder ferie. 

Sammenhæng mellem migræne og ferie
”Først og fremmest er der ikke nogen videnskabelige undersøgelser, der kan påvise, at migræneanfald kommer hyppigere, når man holder ferie. Alligevel oplever mange det sådan. Det er da også ekstra invaliderende og generende, hvis man sidder på eksempelvis Mallorca, og gerne vil ud at opleve noget.” Rigmor Højland Jensen forklarer endvidere, at migræne ofte kommer, når man har haft travlt i en periode, hvilket mange migrænepatienter utvivlsomt kan nikke genkendende til. I en travl periode kører kroppen på adrenalin, men efter et stykke tid, må kroppen give op, og så opstår migræneanfaldet. Mange oplever netop ugerne op til en ferie som hektiske og travle, fordi der er mange ting, der skal ordnes, inden man kan slappe af og holde fri. Det kan være opgaver på jobbet, der skal afsluttes, ligesom forberedelser til ferien kan tage tid og kræfter. Når første feriedag indledes, bliver det for mange en ubehagelig start med migræne og ubehag.

Gode råd til en behagelig ferie
For at skabe de bedste forudsætninger for en god start på ferien, råder Rigmor Højland Jensen derfor til, at man tager nogle feriedage i hjemmet, inden man eventuelt skal rejse udenlands. At geare ned og få gjort klar til ferien i ro og mag er en god ide, hvis man vil undgå at tilbringe de første dage af sin ferie i sengen. Andre ting der gør sig gældende i forhold til migræne og ferie, er blandt andet, at en ferie ofte skaber ”rod i systemet,” hvilket er uhensigtsmæssigt for migrænepatienter. Migræne har nemlig bedst af regelmæssighed, søvn, og ordentlig kost. Ændres disse rutiner og vaner, resulterer det for mange i hovedpine og migræne. Derfor er det vigtigt at opretholde en stabil døgnrytme på ferien, i det omfang det kan lade sig gøre. Skal man køre langt, anbefaler Rigmor Højland Jensen, at man tager en overnatning undervejs, og undlader at køre om natten. Tolv timer i en bil ned af den tyske Autobahn duer ikke, hvis man vil forsøge at undgå migræne på første etape af ferien. Ydermere er det vigtigt at spise og drikke regelmæssigt. Skal man ud at flyve, vælger man ikke selv rejsetidspunktet. Det er dog vigtigt, at man tager det stille og roligt de første dage på feriedestinationen, ikke mindst hvis man er ramt af jetlag. Efter en, forhåbentlig, behagelig rejse til feriedestinationen, er det vigtigt at være opmærksom på, at varme og høj luftfugtighed kan trigge et migræneanfald. De første dage af ferien er derfor en tilvænningsperiode for kroppen. Undgå for mange aktiviteter, og sørg for at drikke rigeligt med vand. Solbriller og solhat er også gode investeringer til ferien.

Skru ned for ambitionsniveauet
Der er altså flere råd, man kan følge for at få en god ferie. Rigmor Højland Jensen forklarer dog, at et af de vigtigste succeskriterier for en god ferie uden for mange migræneanfald er at være realistisk omkring, hvad der kan lade sig gøre. ”Skru ned for ambitionsniveauet. Børnene er ligeglade med, hvor de skal hen på ferie. En stille og rolig ferie i et sommerhus i rolige omgivelser er ganske fint. Lad være med at planlægge en krævende aktivitetsferie. Det kan lade sig gøre for nogle, men ikke for hårdt ramte migrænepatienter. Det er vigtigt, at man anerkender og accepterer sin lidelse.” Hvad der kendetegner en god sommerferie, er i sidste ende op til den enkelte at bestemme. Dog er det vigtigt at passe godt på sig selv uanset hvilken ferieform, man vælger at kaste sig ud i.

Rigtig god sommer!


Anne, 34 år, migrænepatient

Jeg har altid holdt meget af at holde ferie med min familie. Lige fra barnsben hvor vi var på sommerhusferier rundt omkring i Danmark, men også som lidt større, hvor vi tog på kør selv ferier til Italien og Frankrig. Vores rejser har budt på mange dejlige oplevelser, og i dag, hvor jeg selv er mor til to små børn på fem og et år, er det naturligt for mig, at jeg gerne vil give dem nogle fantastiske rejseoplevelser, i stil med dem jeg selv har fået. 

Den store udfordring er dog at forene rejseglæden med det faktum, at jeg lider af kronisk hovedpine og migræne. Vi har, på trods af migrænen, haft nogle gode ferier med vores store pige, både i sommerhus og på camping herhjemme, men også under sydens sol, hvor vi har været på både charterferier og kør selv ferier. Jeg har haft mindst ligeså mange migræneanfald på disse ferier, nok i virkeligheden flere, end jeg har, når vi er hjemme. Alligevel opvejes det alt sammen af de gode oplevelser, vi har fået sammen. Jeg prøver at tage mine forholdsregler ved blandt andet at rejse sydpå, inden det bliver alt for varmt, gerne i juni. Solbriller er et must, både til lands og vands. Om ikke andet giver det da et vældigt eksklusivt look, men det er nu for at passe på øjnene og dermed også hovedet. Kan det lade sig gøre, vælger vi altid aircondition, ligesom vi sørger for at gå i seng i ordentlig tid. For nogle lyder det kedeligt, men for de fleste småbørnsfamilier giver det helt sikkert god mening, da man er vant til at skulle meget tidligt op med de mindste, også i ferien. 

Derudover planlægger vi ingenting på selve rejsen. Planlægning er der nok af i hverdagen, så en del af charmen ved at være på ferie er netop at kunne slappe af og tage en dag ad gangen. Vi tager os god tid på udrejsen. Ferien starter allerede, når vi kører hjemmefra, og så snupper vi en overnatning på vejen, hvis vi kører sydpå. I bilen er aircondition et must, ligesom jeg somme tider bruger en nakkepude og et tørklæde. Sidstnævnte er for at undgå træk fra blæseren. Jeg tager med andre ord mine forholdsregler og forsøger at passe på mig selv. Alligevel er der dage med migræne på ferien. Irriterende, men noget jeg har lært at acceptere. I år går turen til Italien, denne gang med to børn på bagsædet, og det er naturligvis spænd-ende, hvordan det kommer til at spænde af. Jeg glæder mig, men sørger for at have tasken tanket op med vand-flasker og den nødvendige medicin.


Skrevet af journalist Anne Buur