Farlige slankemidler florerer på nettet

Både danske og norske myndigheder advarer om de sundhedsskadelige kosttilskud og forfalskede lægemidler, som forbrugerne kan købe ulovligt på nettet.

Sibutramin er navnet på et stof, der ikke blot kan give kvalme og diarré, men i værste fald kan føre til blodpropper og dødsfald.  Derfor blev slankemidlet Reductil, der indeholder 10 eller 15 milligram sibutramin, sidste år trukket fra markedet i Danmark og resten af Europa.

Nu advarer den norske lægemiddelmyndighed, Legemiddelverket, mod kosttilskud, som indeholder helt op til 30 milligram af det farlige stof. Men det høje indhold af sibutramin fremgår ikke af deklarationen.

»Desværre opdages det stadig oftere, at forbrugerne køber kosttilskud på nettet, som giver sig ud for at være naturlige urteprodukter. Der reklameres med, at produktet gør dig slank på kort tid eller hjælper dig med potensen. Analyser har vist, at disse produkter ofte indeholder lægemidler i høje doser, uden at indholdet er deklareret på pakningen, « udtaler inspektør i Legemiddelverket, Line Saxegaard.

Vægttab, Anabolske og Antiældning
Også den danske Lægemiddelstyrelse advarer om farlige slankemidler, så som Reductil og andre ulovlige lægemidler og kosttilskud, der kan købes på det illegale internet-marked. Senest har Lægemiddelstyrelsen advaret mod hjemmesiderne vitamarket.net og vitanatural.net, der markedsfører en række kosttilskud under overskrifter som ”Vægttab”, ”Anabolske” og ”Antiældning”.

Og meget tyder på, at der er god grund til at advare forbrugerne. I årets første fire måneder konfiskerede SKAT således 3312 pakker med ulovlig medicin, en stigning i forhold til 2010, hvor der blev konfiskeret 4070 pakker på et helt år. Og det er især de ulovlige slankemidler, som forbrugerne køber på nettet.

Flere forfalskede lægemidler
Det viste en opgørelse over konfiskerede lægemidler og kosttilskud i 2009, som Lif sidste år foretog på baggrund af data fra SKAT. Men tolderne konfiskerer også stadig flere forfalskede lægemidler mod alvorlige lidelser og sygdomme, viste Lifs opgørelse. Et lignende billede tegner sig i Norge og resten af Europa.

 »Tendensen er, at der kommer stadig flere forfalskede lægemidler, og der kommer også flere midler, som ikke er knyttet til livsstil ind. I Europa har man for eksempel set, at dyrere medicin som hjerte- og hiv-medicin eller lægemidler mod reumatiske lidelser er blevet forfalsket,« forklarer Line Saxegaard.

Lægemiddelstyrelsen offentliggør løbende advarsler mod ulovlige lægemidler på hjemmesiden www.laegemiddelstyrelsen.dk.

Denne artikel bygger på artiklen ”Falske legemidler, bare et klikk unna” i Norsk Farmaceutisk Tidsskrift 5/2011 og på Lifs opgørelse over konfiskerede lægemidler og kosttilskud i 2009.

mm/brief
Lægemiddel Industri Foreningen
www.lifdk.dk


27. juni 2011