BOTOX behandling af migræne...

Stoffet Botox indeholder nervegiften botolinumtoksin, som dannes af en bakterie. Botolinumtoksin forårsager muskellammelser, som det f.eks. kan ses ved sygdommen pølseforgiftning. Man har i mange år benyttet botolinumtoksin til at behandle øget aktivitet i muskler (muskelspasmer) bl.a. hos patienter, der lider af såkaldt torticollis eller har haft en blodprop i hjernen. Stoffet har desuden, specielt i USA, i mange år været brugt mod rynker. Virkningsvarigheden er mellem 2 uger og 3 måneder. Der skal mindst gå 12 uger mellem behandlingerne. Der er blevet foretaget mange videnskabelige undersøgelser af effekten af botolinumtoksin ved migræne. De fleste af disse studier har ikke kunnet påvise nogen effekt, mens 2 amerikanske studier for nyligt har påvist en begrænset effekt hos nogle patienter med kronisk migræne. Ved kronisk migræne har man hovedpine mere end 14 dage per måned, hvoraf mindst 8 dage er migræne. Man må desuden ikke have et overforbrug af smertestillende medicin eller migrænemedicin.

I Dansk Hovedpine Center har vi anvendt behandlingen i særlige tilfælde, hvor alle de gængse former for behandling ikke har haft tilstrækkelig effekt.
Vi finder dog stadig, at det videnskabelige grundlag for at anbefale denne behandling generelt er spinkelt. Vi ser frem til at nye studier kan be- eller afkræfte de amerikanske resultater, og at man kan lære at udvælge de patienter, der måske kan have glæde af denne utraditionelle behandlingstype.
 
Lars Bendtsen, overlæge, Ph.D., dr.med.
Dansk Hovedpinecenter
Neurologisk afdeling
Glostrup Hospital
Ndr. Ringvej
2600 Glostrup