Hovedpineprofessor får 10 mio. til forskning i hjernens væskeregulering
Forhøjet tryk i hjernen er medvirkende årsag til flere hjernesygdomme. Forskning i hjernens væsketryk og regulering kan være nøglen til forebyggelse og behandling.
Professor Rigmor Højland Jensen fra Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet -Glostrup modtager 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden til forskning i hjernens væskeregulering. Ved at forstå, hvordan hjernen regulerer trykket og væskebalancen, håber Rigmor Højland Jensen og hendes forskergruppe at kunne forebygge og behandle en lang række hjernesygdomme.
Mennesket producerer hver dag en halv liter hjernevæske. I dag ved forskerne meget lidt om, hvordan hjernen producerer væsken eller kommer af med den igen, og dermed regulerer trykket. Et forhøjet tryk i hjernen er medvirkende årsag til flere hjernesygdomme, som hjerneblødning, vand i hovedet og idiopatisk intrakraniel hypertension. Derfor kan viden om væskeregulering være nøglen til at forebygge og behandle sygdommene.
”Det er vildt fascinerende, at vi ikke forstår noget så centralt som hjernens egen væskeregulering. Vi håber at få svar på, hvordan hjernevæsken produceres, hvordan hjernen bestemmer om der er for meget eller for lidt væske og hvad, der sker i hjernen, når der kommer for højt tryk. Hvis vi kan forstå disse sammenhænge, så kan vi bedre forebygge og udvikle medicin,” siger professor Rigmor Højland Jensen fra Dansk Hovedpinecenter.
Sjælden hjernesygdom i hastig fremgang
En af de hjernesygdomme, der skyldes et forhøjet tryk i hjernen, er Idiopatisk Intrakraniel Hypertension, også kaldet IIH. IIH giver kronisk hovedpine og synsforstyrrelser, og en stor andel af patienterne får varigt synstab. IIH var tidligere en sjælden hjernesygdom med blot mellem 50 og 100 tilfælde om året i Danmark. Men fordi sygdommen hænger tæt sammen med overvægt, er den i meget hastig fremgang.
”Vi har i dag meget svært ved at behandle patienter med IIH. Den meget svære hovedpine, der følger med sygdommen, reagerer ikke på den medicin, vi har tilgængelig til spændingshovedpine og migræne. Vi ved, at trykket i hjernen kan falde, hvis patienterne taber sig, men selv når trykket falder, har halvdelen af patienterne stadig varige symptomer. Hvis synet er truet og patienten er ved at blive blind, skal der handles hurtigt, så kan vi ikke vente på vægttab,” siger Rigmor Højland Jensen.
Forskergruppen bruger IIH som sygdomsmodel, når de ved hjælp af dyremodeller undersøger de molekylære mekanismer i hjernens væskeregulering.
Projektet er et samarbejde mellem Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet, Nanna MacAulay, Københavns Universitet og Alexandra Sinclair, Birmingham Universitet, UK.
For yderligere information, kontakt:
Professor Rigmor Højland Jensen
Telefon: 38633059
E-mail: rigmor.jensen@regionh.dk