Migræne med Aura

Det korte svar er: Nej, det er ikke farligt at tage triptaner eller anden hovedpinemedicin under aura, men det er alligevel en dårlig idé for de fleste patienter, da virkningen som regel er ringere under aura.

Den lidt længere udgave er, at hjernens blodgennemstrømning er nedsat under aura (dog ikke i en grad, så det er skadeligt). Triptaner trækker blodkarrene i hjernen sammen. Derfor har man været bekymret for, om triptaner under aura kan sænke blodgennemstrømningen yderligere, sådan at hjernen får iltmangel.

Det er dog ikke tilfældet ved almindelig migræne med aura - det ved man fra flere store undersøgelser.

Ved særlige voldsomme og sjældne former for migræne med aura, fx hemiplegisk migræne og det man tidligere kaldte basilaris-migræne (nu migræne med hjernestamme-aura) mangler der store undersøgelser, så her er man stadig tilbageholden med triptanerne. Det er dog kun ud fra et rent teoretisk synspunkt, og de undersøgelser der findes tyder ikke på, at det skulle være farligt at behandle disse patienter med triptaner. 

Vi har for nylig lavet flere forsøg med hjernescanninger af hjernens blodkar efter behandling med sumatriptan. Her så det ikke ud til, at sumatriptan får hjernens blodkar til at trække sig sammen, men derimod kun blodkarrene uden på kraniet.

Et helt andet aspekt er i forhold til effekten af medicinen: Flere store forsøg har vist, at triptaner generelt ikke virker, hvis man tager dem under aura. De forsøg er dog lavet med triptaner som indsprøjtning der optages meget hurtigt i blodet. Sumatriptan som tablet optages over 1-1,5 time.

Forskningsresultaterne tyder generelt på, at det bedste tidspunkt at tage triptaner på (også som tablet) er når hovedpinen er begyndt, og mens den stadig er mild. Det gælder også ved migræne uden aura.

Nogen patienter oplever dog, at de har god effekt af triptaner, når de tager dem under aura. Det kan skyldes individuelle forskelle på hvordan medicinen optages i kroppen.

Så: For de flestes vedkommende får man den bedste effekt ved at vente til hovedpinen er startet og ikke ved at behandle mens der kun er aura. Dog kan man være nødt til at prøve sig frem for at finde den optimale timing.

En udfordring her er selvfølgelig, at mange er tilbageholdende med at tage triptaner mens hovedpinen er mild, da det er svært at afgøre om det er et rigtigt migræneanfald der er på vej, eller "bare" en spændingshovedpine.

Mange hilsner
Anders Hougaard

MD, Research Fellow
Danish Headache Center & Department of Neurology
Glostrup Hospital
Faculty of Health and Medical Sciences
University of Copenhagen